Kütahya Belediyesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Çamlıca Piknik Alanı’nda düzenlenen törende konuşan Vali Şerif Yılmaz, Hıdırellez bahar bayramının ecdat tarafından günümüze ulaşan somut olmayan kültürlerden olduğunu söyledi.
Ecdadın yapmış olduğu eserlerin yanı sıra kültür olarak da miras bıraktığını kaydeden Yılmaz, “Ecdadın gönül coğrafyasında ve ülke toprakları içerisinde yaptığı eserlerin yanı sıra somut olmayan eserler de bıraktı. Bugün kutladığımız Hıdırellez ve yine 21 Martta kutladığımız nevruzumuz bunlara örnektir. Değişik vesilelerle gerek Orta Asya’dan getirdiğimiz kendi kültürümüzle beraber yaşadığımız ve yerleştiğimiz coğrafyamızda var olan kültürleri birleştirerek kutladığımız değişik günler vardır. Kültürel mirasımızın en önemli günlerinden olan Hıdırellez’i bugün hep beraber kutluyoruz. Buradaki bu kültürel miras aslında birliğimizin, beraberliğimiz ve kardeşliğimizin devamını sağlayan en önemli çimento taşlarımızdan bir tanesidir” dedi.
"KÜTAHYA, EVLİYA ÇELEBİ’NİN MEMLEKETİDİR"
Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu da Hıdırellez Bahar Bayramının birlik ve beraberliğin sembolü olduğunu söyledi.
Hıdırellez’in yüzyıllardır kutlanageldiğini ve bu günü Kütahya halkı ile birlikte kutlamanın mutluluğu içerisinde olduğunu belirten Saraçoğlu, “Bundan 941 yıl önce, yine böyle bir Hıdırellez günü Kütahya’mız fethedilmiş ve Müslüman Türk yurdu olarak hamdolsun bugünlere kadar gelmiştir. Bizim inancımızda bildiğiniz gibi fetihteki asıl mana gönüllerin fethidir. Gönüller fethedilmeden şehirlerin fethedilmesinin bir manasının olmadığını bilen ecdadımız şöyle söylemiş: “Biz gelmedik kavga için, bizim işimiz sevgi için. Hakkın evi gönüllerdedir, gönüller yapmaya geldik.” Düsturuyla şanlı tarihimizdeki en güzel fetihleri gerçekleştirmiştir. Ne mutlu Kütahya’mıza ki Evliya Çelebi’nin memleketi olan bu şehir, Allah’ın lütfuyla yine Allah dostu, iki gönül insanı Hızır ve İlyas aleyhisellamın buluştuğu bir günde fethedilmiştir. Bin yıla yakın kadar ana yurdumuz olan bu topraklar inşallah kıyamete kadar ana yurdumuz olmaya devam edecektir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından halk oyunları ekibinin ve mehter takımının gösterileri sunulurken yöresel sanatçı Zeynel Sağ ise bir konser verdi.
Kutlamalar, vatandaşlara etli pilav ve helva ikramıyla sona erdi.
Kutlamalara, TBMM KİT Komisyon Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Celal Başoğlu, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Remzi Gören, İl Jandarma Komutanı Mustafa Uğur, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
(EFE)
Kütahya'da Çifte Bayram
Kütahya’nın fethinin 941. yıldönümü, ilkbaharın başlangıcı olarak kabul edilen Hıdırellez’le birlikte kutlandı.