Kütahya'da Il Afet Risk Azaltma Plani 2. Çalistayi Basladi

Kütahya Valisi Ali Çelik: 'Türkiye Afet Müdahale Plani uygulamasiyla ilgili ilimizde gerekli planlamalar hazir. Olusturulacak ekipler ve çalisma planlamalari belli'

Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanliginin (AFAD) 2019 yilindan itibaren yürüttügü çalisma kapsaminda Kütahya'da Il Afet Risk Azaltma Plani (IRAP) 2. Çalistayi basladi.

Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya Dumlupinar Üniversitesi (DPÜ) Islami Ilimler Fakültesinin konferans salonundaki açilis programinda yaptigi konusmada, afet meydana gelmeden önce alinmasi gereken tedbirlerin önemli oldugunu söyledi.

Türkiye'nin afet öncesi ve sonrasinda yapilan çalismalarda basarili bir ülke oldugunu belirten Çelik, sunlari kaydetti:

"Afet olduktan sonraki müdahale çerçevesinde ülkemiz dünyada kapasite, nitelik ve nicelik açisindan çok önemli bir yere gelmis bulunmakta. Bu durum büyük bir kazanim. 1000'in üzerindeki afet müdahale ekiplerinin sahadaki organizasyonunun yapisi ve kapasitesi, güçlü bir kazanim elde etmis durumda. Türkiye Afet Müdahale Plani uygulamasiyla ilgili ilimizde gerekli planlamalar hazir. Olusturulacak ekipler ve çalisma planlamalari belli. Asil unsur ise afet olmadan önceki çalismalar çünkü afet olduktan sonra yapilacaklar sinirli. Meydana gelen afet niteligi itibariyla yikici etkilerini ortaya çikarmis ve sonuçlariyla mücadele etmek zorunda kaliyorsunuz. Sonuçlari öngörerek o sonuçlarin olmamasi için ne yapilmasi gerektigini bir plan dahilinde çalismaya dönüstürmek bizim en temel sorumlulugumuz."

Kütahya Belediye Baskani Alim Isik da afet öncesi yapilan çalismalarin, afet sonrasindakiler kadar önemli oldugunu vurguladi.

AFAD Planlama ve Risk Azaltma Daire Baskani Abdulkadir Tezcan da il afet risk azaltma planlarinin 2019 yilinda pilot il seçilen Kahramanmaras'tan basladigini, Içisleri Bakani Süleyman Soylu'nun talimatiyla tüm illerde yapilacagini söyledi.

Afetler meydana gelmeden önce ne yapilirsa kar olduguna dikkati çeken Tezcan, "AFAD, afetin öncesini ve sonrasini planlayan, afetler olduktan sonra müdahale eden degil, afetlerin öncesinde risk azaltma faaliyetleriyle aslinda afetler olmadan müdahale edebilen bir kurum haline gelmistir." dedi.

Gelinen noktada ülke afet plani ile tüm sektörleri, kurum ve kuruluslari müdahale asamasinda koordine edebilmeyi, beraber takim çalismasi yürütebilmeyi basardiklarini dile getiren Tezcan, "Bugünden sonra da özellikle afet risk azaltma planlariyla da bu sene tamamlandiktan sonra Türkiye Afet Risk Azaltma Plani Projesi'yle de kendisini ortaya koyabilecek ve neticede ortaya konulan bu güç ve planlar, ülkemizin afetleri minimum seviyede can ve mal kaybiyla atlatmasina faydali olacaktir." degerlendirmesinde bulundu.

DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazim Uysal ve Il AFAD Müdürü Ahmet Ali Artun'un da katildigi çalistay yarin sona erecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile