Kütahya'da Sulama Suyu Sikintisi Yasanabilir

Kütahya'da Sulama Suyu Sikintisi Yasanabilir

Kütahya’daki gölet ve barajlarin doluluk oranlarinin yüzde 40-50 arasinda degistigi bildirilirken, yetkililer, 2022 yili sulama sezonunda sulama suyu sikintisi çekilebilecegi uyarisinda bulundu.

Devlet Su Isleri Müdürlügü (DSI) Eskisehir 3. Bölge Müdürlügünden yapilan açiklamada, “Baraj, gölet gibi depolamali tesislerimizin bir kisminda 2021 yili mevcut doluluk oranlari, yagislarin azligi ve beklenilen su akimlarinin gelmemesi nedeniyle olumsuz etkilenmektedir. Bu durumun devam etmesi halinde doluluk orani düsük olan depolama tesislerimizin hizmet ettigi sulama tesislerimizde bu yil sulama sezonunda, sulama suyu sikintisi olabilecegi düsünülmektedir” denildi.

"Çiftçilerimiz ürün planlamasi yapmali"

Kütahya’daki gölet barajlarin doluluk oraninin ortalama yüzde 40-50 arasinda degistigine dikkat çekilen açiklamada, ”Kayabogazi Baraji’nin doluluk orani yüzde 54 seviyesinde, Beskaris Sulamasi’nin su kaynagi olan Beskaris Baraji’nda doluluk orani yüzde 33 seviyesinde, Enne Baraji’nda doluluk yüzde 25, Kureysler Sulamasi’nin su kaynagi Kureysler Baraji’nda doluluk orani yüzde 20 seviyesinde, Çavdarhisar Sulamasi’nin su kaynagi Çavdarhisar Baraji’nda doluluk orani yüzde 17 su seviyesinde oldugu görülmüstür. Bu veriler degerlendirildiginde doluluk oranlarinda kismi bir gerileme oldugu görülmektedir. Yagislarin azligi ve depolamali tesislerde (Baraj, gölet) yeterli su birikmemesinden dolayi, söz konusu durumun en az olumsuzlukla atlatilabilmesi için mevcut su durumuna göre hareket edilmesinin faydali olacagi düsünülmektedir. Bölgemiz sorumluluk alani içerisinde yer alan Kütahya’daki göletlerin 21 Subat 2022 tarihi itibariyle doluluk orani yüzde 40-50 arasinda degismektedir. Baraj ve göletler ile ilgili her türlü rutin bakim ve onarim çalismalari ’Isletme ve bakim talimati’ dogrultusunda her yil ve sulama sezonu içerisinde yapilmakta baraj ve göletlerdeki kapak yapilarinin boyanmasi, çalisir halde olmasi için gerekli muayenelerinin yapilmasi saglanmaktadir. Kurak geçen yillarda barajlara yeterli su gelmemekte, bu da sulamada sikintilara neden olmaktadir. Çiftçilerimizin buna göre davranarak ürün planlamalari yapmalari, büyük çapli ekim yapmamalari, su ihtiyaci fazla olan bitkilerin ekilmemesi veya ektirilmemesi gerekmektedir. Konunun tüm sulayicilara ve su kullanici örgütlerine ekim öncesi gerekli duyurular valilikler, kaymakamliklar, il, ilçe tarim ve orman müdürlüklerine, belediye baskanliklarina, ziraat odalarina, muhtarliklara bildirilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Kütahya’nin Enne Mahallesi’nin eski muhtari Adem Tas, üreticilere su tasarrufu çagrisinda bulundu.

Doluluk orani yüzde 25’ler seviyesindeki Enne Baraji, havadan da görüntülendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile