Kütahya'da Tarihi Hamam Bulundu

Kütahya Müze Müdürü Türktüzün: '1380'li yıllarda bu hamam Germiyanoğlu Süleyman Şah zamanında Yeni Hamam ismiyle yaptırılmış. Bu hamamın mahalle hamamı değil, daha üst seviyede insanların kullandığı bir hamam olarak ifade edebiliriz' 'Kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra rölöve, restorasyon ve rezisyon projeleri hazırlanacak. Daha sonra ise açığa çıkan yapıların restorasyonu gerçekleştirilecek'

Kütahya'da yürütülen kazı çalışmalarında Germiyanoğulları dönemine ait tarihi hamam bulundu.

Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün, gazetecilere yaptığı açıklamada, Börekçiler Mahallesi'nde tarihi Ulu Cami avlusunun arka kısmında bulunan tarihi hamamın açığa çıkartılması için 25 kişilik ekiple kazı çalışması yürüttüklerini söyledi.

İlk kez 1999'da bölgede tarihi hamam kalıntılarına rastlandığını hatırlatan Türktüzün, daha önce üzerinde eski evler olan mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait alanın kazı çalışmalarının yapılabilmesi için kamulaştırıldığını anlattı.

Türktüzün, tarihi hamamın 14. yüzyıl Germiyanoğulları dönemine ait olduğunun belirlendiğine işaret ederek 'Bilindiği gibi Kütahya, Germiyanoğulları'nın başkentidir. Hamamın da Germiyanoğulları dönemine ait olduğunu, 14. yüzyılın sonunda yapıldığını biliyoruz.' dedi.

- 'Hamamı üst seviyedeki insanlar kullanmış'

Hamamın Germiyanoğlu Süleyman Şah tarafından 'Yeni Hamam' olarak yaptırıldığını aktaran Türktüzün, 'Yıkılan eski bir medreseden kalma taş kitabede burada bulduğumuz hamamdan bahsediyor. 1380'li yıllarda bu hamam, Germiyanoğlu Süleyman Şah zamanında Yeni Hamam ismiyle yaptırılmış. Bu hamamın mahalle hamamı değil, daha üst seviyede insanların kullandığı bir hamam olarak ifade edebiliriz.' diye konuştu.

Türktüzün, kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından kalıntılarının aslına uygun şekilde onarılacağını anlatarak, şöyle konuştu:

'O tarihte burada bir mescitte namaz kılınıyordu. Ulu Cami o dönemde henüz yapılmamıştı. Ayrıca hamamın su yollarını, suyun geldiği yeri ortaya çıkardık. Hamamın külhan bölümü, ısıtma bölümü ve diğer bölümlerini çıkarmaya çalışıyoruz. Kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra rölöve, restorasyon ve rezisyon projeleri hazırlanacak. Daha sonra ise açığa çıkan yapıların restorasyonu gerçekleştirilecek.'

Hava şartları el verdiği sürece kazı çalışmaların devam edeceğini bildiren Türktüzün, çalışmaları 2017'de tamamlamayı hedeflediklerini de kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile