Termal kaynakların sağlık açısından oldukça faydalı olduğunu ve bu kaynakların tanıtılması gerektiğini ifade eden İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji Hidroklimatoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Karagülle, “Termal kliniklerden faydalananlar daha az hastalıklara yakalanıyor. Eğer bir ilde kaplıca kültürü gelişmiş ise bunun arkasında güçlü bir yerel destek vardır. Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış bir laboratuara sahibiz. Burada suyun fizikokimya, bakteri analizini yapıyoruz ve halkın sağlığı için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yoncalı ve Ilıca'da sondaj çalışmalarımızı ve suyun analiz çalışmalarını yaptık. Bu sular içinde barındırdığı florür, çinko, bakır gibi çeşitli elementlerle cilt, romatizmal hastalıklar, bağırsak sistemi üzerinde sağlık açısından büyük etkiye sahip. Termal kültür iki bin yıl öncelerine dayanan ve atalarımızdan bize kalan değerli bir kültür. Bu sular o yıllardan bu yıllara gençlik suyu diye anılır. Ulusal Kaplıca Kongresi yapıp bu kültürümüzü tanıtıyoruz. İnsanlar geleneksel tıbba bağımlı kalmamalı. Termal kliniği geliştirmeliyiz. Bu klinikten faydalanan kişiler daha az hastalığa yakalanıyor. Ülkeler bu durumda sağlık hizmetlerine daha az bütçe ayırıyorlar, ülkeler kazanıyor. Türkiye’de 8 -10 milyon insan her yıl 3 gün konaklama için kaplıcalara gidiyor. İç turizm var, ama dış turizmi geliştirmek gerekiyor. Bölgeye Zafer Havaalanı’nın yapılması ile Afyonkarahisar, Uşak, Kütahya bölge kaplıca turizmi gelişecektir” dedi.
TERMAL KAYNAKLAR İÇİN PROJELER GELİŞTİRİLİYOR
Termal kaynakların iyileştirilmesi konusunda yürütülen projeler hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Mustafa İça, kendisini ziyaret eden İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji Hidroloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Karagülle’den konuya ilişkin malumat aldıklarını bildirdi. Başkan İça, "Yoncalı termal kaynaklarımızın iyileştirilmesinde Zeki Karagülle Bey’den fikir aldık. Kütahya’mızın termal kaynaklarını çok eskiden beri bilen ve takip eden birisi ve termal kaynaklar üzerinde çalışmalarını titizlikle yürüten birisi. Yoncalı’da Gülümser Hatun Tesislerinde bir beyin fırtınası yaptık. Şehrimize termal oteller kurulması ve kaplıca sularının şehre taşınması konusunda yapılması gerekenleri tartıştık. Bu proje içerisinde bazı konular önem taşıyor. Şehir kaplıca otellerinin yapılması, günübirlik tesislerin açılması ve termal kliniklerin hayata geçirilmesini planlıyoruz” şeklinde konuştu.
“KÜTAHYA SERBEST SAĞLIK BÖLGESİ OLMAYA ADAY”
Termal kaynaklar ile ilgili üniversite temelli çalışmaların yapılması gerektiğini kaydeden Başkan İça, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Dumlupınar Üniversitesi'nin öğrenci kapasitesi 44 bini buldu. Şehirde ikinci bir üniversitenin kurulması gündemde, bunun için mütevelli heyetleri oluşturuluyor. Bu konuda hocamızdan da görüş aldık. İlimizin üniversitelerinde bununla ilgili bir bilim alanının mutlaka olması gerekir. Termal kaplıcalarımızı ve yeni projelerimizi yeni kurulacak termal ve kaplıca bilim dalı ile desteklemeliyiz. 20 bin yatak kapasiteli serbest sağlık bölgesi olmaya aday olan ilimizde termal eğitimle ilgili bir temelin olması gerekir. Yeni projelerle doğacak ihtisas elemanlarını turizm okulu bünyesinde yetiştirmeliyiz” diye konuştu.
Kütahya'da 'Termal' Hamle
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Karagülle ve Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, termal kaynakların iyileştirilmeleri için yürütülen projeler hakkında Kütahya kamuoyunu bilgilendirdi.