Kütahya'da Toprak Ve Su Analiz Laboratuvari Faaliyete Geçti

Kütahya'da Toprak Ve Su Analiz Laboratuvari Faaliyete Geçti

Kütahya Il Tarim ve Orman Müdürlügü bünyesinde açilan toprak ve su analiz laboratuvari Tarim ve Orman Bakanligindan yetki alarak analiz yapmak üzere hizmete basladi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Dr. Emre Yeniay, yaptigi açiklamada "Laboratuvarda, makro elementlerin belirlendigi Toprak Verimlilik Analizi yapilmaktadir. Toprak verimliligini belirleyebilmek için; toprakta pH (Toprak reaksiyonu) ölçümü, tuz ölçümü, kireç ölçümü, organik madde ölçümü, fosfor ölçümü, potasyum ölçümü ve saturasyon (bünye) analizi gibi ölçümler yapilacaktir. Bu ölçümler sonucunda, toprakta mevcut bitki besin elementleri tespit edilip yetistirilecek bitki çesidine göre topragin ihtiyaç duydugu gübrenin cins ve miktari belirlenerek çiftçilerimize gübre tavsiyesinde bulunulacaktir. Su analiz laboratuvarinda ise sulama suyu uygunluguna ve sinifina bakilarak ( pH, EC, Ca, Ca+Mg, Na, K, Cl, CO3, HCO3, SO4) analizleri yapilmaktadir" dedi.

Yeniay, bilinçsiz gübre kullaniminin hem ülke ekonomisine büyük zarar verdigini hem de tarimda girdi maliyetini artirdigini belirten Yeniay, ayni zamanda topragin çoraklasmasina ve verim gücünün düsmesine neden oldugunu dile getirdi. Tüm il müdürlükleri için toprak analizi 600 TL, su analizi 823 TL olarak belirlendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile