Kütahya'da 'Zabrus' Seferberligi

Kütahya'da 'Zabrus' Seferberligi

Kütahya’da Il Tarim ve Orman Müdürlügü ekipleri, ekili alanlara zarar veren ’Zabrus böcegi’ne karsi seferberlik baslatti.

Kütahya’da, özellikle bugday ekili tarlalarda görülen ’Zabrus’ isimli böcek, (Ekin kamburu böcegi) Kütahya merkeze bagli Köprüören köyünde tedbir alinmayan bölgelerde yüzde 10 oraninda mahsule zarar verdi.

Kütahya Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nde görevli Ziraat mühendisleri Firdevs Bilgi, Emine Kahraman ve Nevzat Çetin Köprüören köyünde üreticileri Zabrus zararlisina karsi bilinçlendirdi.

Zabrusa karsi ilaçlamanin önemine dikkat çeken Ziraat Mühendisi Firdevs Bilgi, "Genç larvalar, sonbahar aylarinda uygun kosullari bulduklarinda ekin yapraklarini toprak içine çekerek beslenirler. Olgun larvalar ilkbaharda yaprak ve sürgünleri yiyerek zararli olurlar. Metrekarede 3-4 larva oldugunda tarlada yer yer yenik bölümler ve bosluklar görülür. Erginler hasada yakin basak tanelerini, ekim döneminde ise toprak altindaki taneleri kemirerek zararli olurlar. Ergin ve larvalar yabani ve kültürü yapilan tüm bugdaygillerde beslenirler. Baslica bugday, arpa, yulaf ve çavdarda zararli olmaktadirlar. Bazen çimlenmekte olan misir tohumlarinda da zararli olmaktadirlar" diye konustu.



"Tohum, mutlaka Zabruz böcegine karsi ilaçlanmali"

Ziraat Mühendisi Nevzat Çetin de, "Zararli olmadigi bitkilerle ekim nöbeti uygulanmalidir. Nadasa birakilan tarlalar uygun

bir zamanda derince sürülmek suretiyle yabanci otlar yok edilmelidir. Tahillar olgunlasir, olgunlasmaz bekletilmeden hasat edilmelidir. Ekin kambur böceklerine karsi en etkili mücadele tohum ilaçlamasidir. Zararlinin bulasik oldugu alanlarda tohumluk mutlaka teknigine uygun olarak ilaçlandiktan sonra ekilmelidir. Zorunlu kalindigi hallerde yüzey ilaçlamasi yapilmalidir. Yüzey ilaçlamasi geç sonbahar ve ilkbahar olmak üzere iki mevsimde de yapilabilmektedir. Ilimizde 2021 yilinda 1 milyon 885 bin dekar alanda hububat ekimi yapilmistir. Bunun 1 milyon 333 bin 248 dekar alanini bugday olusturmaktadir. Ilimizde 2021 yilinda 200 bin dekarlik alanda tohum ilaçlamasi yapildi. Hazir alinan sertifikali tohumluklar sadece mantar hastaliklarina karsi ilaçlama yapilmistir. Bu tohumlarin da mutlaka Zabruz böcegine karsi ilaçlama yapilmasi gerekmektedir" ifadelerini kullandi.

Köprüören köyü sakinlerinden Hasan Evren, Kütahya Il Tarim ve Orman Müdürlügü ekiplerine sahadaki bilinçlendirme faaliyetleri dolayisiyla tesekkür etti.

Kütahya Il Tarim ve Orman Müdürü Orhan Özçalik, il genelinde Zabrus zararlisina karsi bilinçlendirme yönteminin araliksiz devam ettigini bildirdi.

Kütahya Il Tarim ve Orman Müdürlügü ekiplerine bilinçlendirme faaliyetleri havadan da görüntülendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile