Kütahya Evliya Çelebi Hastanesinde Bir Ilk

Kütahya Evliya Çelebi Hastanesinde Bir Ilk

Kütahya Sehir Hastanesinde ilk defa Girisimsel Radyoloji ve Çocuk Yogun Bakim Ünitesince, Çocuk Yogun Bakim Ünitesinde tedavi görmekte olan ve hiçbir damar ulasimi olamayan iki çocuk hastaya, karaciger yolu ile (transhepatik) kalbe kadar (sag atrium) uzanan kalici tünelli katater yerlestirildi.

Girisimsel Radyoloji Uzmani Prof. Dr. Mehmet Korkmaz, Dr. Ögr. Üyesi Hüseyin Gökhan Yavas ve Çocuk Yogun Bakim Uzmani Doç. Dr. Serkan Özsoylu tarafindan basariyla gerçeklestirilen islem sonrasinda, çocuklarin gerekli tedaviyi alarak hayata tutunmalarinin saglandigi belirtildi.

Yapilan islem hakkinda açiklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Korkmaz,” Damar yolu çocuk yogun bakimda yatan hastalarin yasam çizgisi olarak kabul edilir. Periferik damarlar, femoral ven dedigimiz bacaklarin ana toplar damarlari, subklavian ve juguler ven olarak bilinen üst ekstremite, bas-boyun bölgesinin ana toplar damarlarina takilan kateterler geleneksel erisim yollaridir. Ancak bazi hastalarda bu geleneksel damar erisim yollari farkli nedenlerden dolayi tikanmaktadir . Bu talihsiz hastalarda yasami korumak ve tedavilerini geçeklestirmek için son çare olarak transhepatik yani ciltten ince bir igne ile karaciger içindeki hepatik ven dedigimiz toplardamarlara ulasim sagdiktan sonra kalbin sag atrium dedigimiz bölümüne uzanan tünelli kateter yerlestirilerek güvenilir bir damar yolu saglanmis olur. Tünelli katater, uzun süre vasküler erisim ihtiyaci olan hastalarda, tekrarlayan ven ponksiyonuna gerek kalmadan kan örneklemesi yapilabilmesi ve invaziv hemodinamik monitörizasyonu saglamasi nedeniyle hastalarin hayat kalitesini iyilestirmektedir. Sürekli sivi infüzyonu, hemodiyaliz, total parenteral nutrisyon (TPN) ve tekrarlayan kan transfüzyonu alan hastalarda sik kullanilmaktadir. Kütahya’ya da ilk defa yaptigimiz bu islemle yogun bakimda yatan bu bebeklerimizin hayata tutunmus olmasi bizleri çok mutlu etti” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile