Kütahya Kent Merkezine 'Hisarlı Ahmet' Heykeli

Kütahya Kent Merkezine 'Hisarlı Ahmet' Heykeli

Kütahya Valiliği tarafından heykeltıraşlarından Mustafa Kemal Altınsoy'a yaptırılan Hisarlı Ahmet heykeli tamamlanarak, Öğretmenevi Kavşağı'na konuldu.

Ses ve saz sanatçısı Hisarlı Ahmet'in heykelinin yerleştirilmesinde Vali Şükrü Kocatepe, Belediye Başkan Vekili Nejat Özturan, Vali Yardımcıları Haluk Saygı, Ömer Eru ve Cengiz Horozoğlu da hazır bulundu.
Vali Kocatepe, heykeltraş Mustafa Kemal Altınsoy ve ekibini başarılı çalışmalarından dolayı tebrik etti.

HİSARLI AHMET KİMDİR?
"Hisarlı Ahmet (İnegöllüoğlu) 1908 yılında Kütahya'da doğan Hisarlı Ahmet, çocukluğunda sesinin gürlüğü ve güzelliği ile dikkat çekmiş, babasının engellemelerine rağmen türkülerden hiçbir zaman vazgeçememiştir. Baba mesleği olan yemeniciliği ve kavaflığın yanı sıra türküleri derlemiş, ses ve saz sanatçılığı yapmıştır.Sanatını usta-çırak ve gezek ilişkileri içinde Kelerlerin Ethem efendi, Dülgerin Hüseyin Ağa, Nuri Çavuş, Kambur Celal, Arabacı İbrahim Ağa, Terzi Sadık, Fındık Hüseyin'in bulunduğu eğlenceli eğitim yuvalarında olgunlaştırmıştır. Önceleri üç telli bağlama çalan sanatçı yörede eli saz tutan herkese emeği geçmişti, yöre türkülerini söyleyişindeki tavır, ritim ve icrasıyla tanınan sanatçı bildiği türküleri TRT Repertuarına kazandırmak için Muzaffer Sarısözen, Nida Tüfekçi, Yücel Paşmakçı ile çalışmış ve yörenin kaynak kişisi olarak ünlenmiştir. İnegöllü olan soyadı yerine, yöre de Hisar olan lakabını soyadı olarak almış olan Hisar Ahmet, sesinde ve söyleşindeki üslup ve teknik, icrasındaki sağlamlık ve repertuarındaki titizliğiyle tanınırdı. Sevgi insanı Hisarlı Ahmet, amatör ruhu ve ustalarına saygısı nedeniyle türküleri aynen aldığı gibi kendinden sonrakilere aktarmaya çalışmıştır. Hüseyin, Huriye ve Mustafa adlarında 3 çocuğu olan Hisarlı Ahmet'in kendi gibi oğlu Mustafa'da saz sanatçısıdır.Hisarlı Ahmet 1984 yılında vefat etmişti."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile