Seyitömer Höyüğü ' nde bu yıl Dumlupınar Üniversitesi ( DPÜ ) Arkeoloji Bölümünce kazıların yeniden başlatılması nedeniyle etkinlik yapıldı . DPÜ Rektörü Prof . Dr . Güner Önce , DPÜ ' nün yanı sıra çeşitli üniversitelerden akademisyen ve arkeoloji öğrencilerinin katıldığı etkinlikte , DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı , kazı grubu başkanı ve DPÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof . Dr . Nejat Bilgen ile kazı grubu başkan yardımcısı Yrd . Doç . Dr . Gökhan Coşkun tarafından höyükte şimdiye kadar yapılan çalışmalar anlatıldı .
Prof . Dr . Bilgen , eski dönemlerin sanayisi diye nitelediği höyüğün etrafında kil yatakları bulunduğuna işaret ederek , kilden üretilen dokuma ağırlıkları ve ağırşakları geçen yıllarda bulduklarını ve M . Ö 3000 ' li yıllardan bu yana burada kalıpla seramik üretildiğini tespit ettiklerini belirtti .
Rüzgar ve kil avantajlarıyla höyüğün bulunduğu bölgenin özellikle üretim ve sanayi için kullanıldığını , bunu ihracat ve ithalatla ticarette yaşattıklarını belirlediklerine dikkati çeken Prof . Dr . Bilgen , şunları kaydetti : ' ' Höyüğün Orta Anadolu , Suriye ve Mezopotamya bağlantısı birçok seramik tipolojisiyle ortaya konulabiliyor . Kütahya günümüzde diğer şehirlere oranla ücra bir köşede , sanki ticaretin dışındaymış gibi görünse de eskiden koloni devrinde uluslararası ticaretin tam göbeğinde olduğunu , hem yerel üretim , hem dışarıdan gelen malzemelerle bu höyüğün çok hızlı bir ticari ağın önemli parçası olduğunu saptadık . Bugüne kadar yapılan araştırmalarda höyüğün bulunduğu bölgenin , Troya , Batı Anadolu veya Ege ' ye açılan yolların tali yolları üzerinde olduğu söyleniyordu . Boğazköy , Alişar ve Kültepe nasıl o dönemin önemli kentleriyse burası belki çok büyük bir yerleşim yeri değil , ama sanayi ve uluslararası ticaretin işlemesi bakımından önemli bir şehir olduğu buluntulardan ortaya çıkıyor . ' '
Seyitömer Höyüğü ' nde kazı çalışmaları , altındaki 12 milyon ton kömürün ekonomiye kazandırılması amacıyla 1989 ' da Eskişehir Müze Müdürlüğünce başlatıldı . Afyonkarahisar Müze Müdürlüğünün 1990-1995 yılları arasında yürüttüğü çalışmalar , 2006 ' dan itibaren DPÜ Arkeoloji Bölümünce yürütüldü .
TKİ Genel Müdürlüğü ve DPÜ Rektörlüğü arasında imzalanan protokol gereğince her yıl 6 ' şar aylık dönemler halinde yürütülen kazı çalışmalarının tamamlanması ve höyüğün kaldırılmasının ardından yaklaşık 500 milyon lira değerinde linyit kömürünün çıkartılmaya başlanması hedefleniyor .
Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda höyüğün 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu , Orta ve Erken Tunç , Arkhaemenid , Hellenistik , Roma dönemlerinde yoğun olarak iskan edildiği saptandı . Önceki sezonlarda ortaya çıkarılmış Roma ve Hellenistik katmanlara ait atık çukurlarından hala figürlerin parçaları ve seramik parçaları ele geçiriliyor .
2008 kazı sezonunda iki evreli ortaya çıkarılan M . Ö 2 ' nci binin ilk çeyreğine denk gelen Orta Tunç Çağı yerleşiminin , M . Ö 1800 ' lü yıllarda depremlerle yanıp yıkıldığı anlaşıldı . Geçen yıl bu tabakaya ait mimari elemanlar çizilerek tamamıyla kaldırılıp alt tabakadaki Erken Tunç Çağı mimarisi ortaya çıkarılmaya başlandı .
Kütahya Seyitömer Höyüğü'nde 2010 Yılı Kazı Çalışmaları Başladı
Kütahya'nın Seyitömer Höyüğü'nde, 2010 yılı kazı çalışmalarının başladığı bildirildi.