Kütahya Vali Yardımcısı Mustafa İngenç'in Kitabı Çıktı

Kütahya Vali Yardımcısı Mustafa İngenç'in Kitabı Çıktı

Kütahya Vali Yardımcısı Mustafa İngenç'in 'tarihimizde kaç devlet kurduk?' isimli kitabı çıktı.

Kitabını Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısı ile tanıtan İngenç, Türklerin tarihte 206 devlet kurduğunu kaydetti.
Kitabının 20 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade eden Mustafa İngenç, "Büyüklüğü ile övündüğümüz milletimizin, tarihte kurduğu devletlerin sayıları, büyüklükleri ve coğrafyaları konusunda kaynaklarda net bir bilgi yoktu. Kaynaklarda yer alan bilgiler de birbirinden farklıydı. Türk Devletlerinin sayısını kaynaklarda, 95, 111, 113 ve 120 olarak yer almaktadır.Türk devletlerinin sayısının farklı oluşu iki nedene dayanmaktadır. Birincisi yıkılan devletin yerine kurulanın daha sonra kurulan veya mevcut devletten ayrılanların öncekinin devamı olarak görülmesidir. Alt gruplandırmalara gidilmemesidir. İkincisi ise bazı devletlerin Türk olup olmadığı konusunda tartışmaların halen devam etmesidir. Yaptığım çalışmalarda, İnsanlık tarihi kadar eski bir tarihe sahip olan Türklerin İmparatorluk, devlet, beylik, hanlık, atabeylik ve sultanlık adı altında 206 devlet kurulmuş olduğunu tespit ettim. Bunların, 21'i imparatorluk, 84'i devlet, 40'ı hanlık, 38'i beylik, 16'sı sultanlık, 7'si de atabeyliktir. Çalışmalarımızın bize gösterdiği bir gerçek daha var. O da şudur: Türklerin tarih sahnesine çıktığı günden bu güne kadar, yeryüzünün herhangi bir coğrafyasında daima bir veya birden fazla devletleri olmuştur. Türk milleti hiç devletsiz kalmamıştır. Bazen ayni tarihlerde, yakın veya uzak coğrafyalarda birden fazla devlet yaşam sürmüştür. Bilindiği gibi şu anda yeryüzünde yedi Türk Devleti yaşam sürmektedir. Türklerin tarih çizgisi kırılmıştır. Fakat hiç silinmemiştir. Okurlarımız, bu kitap ta Türklerin tarihteki izini kesintisiz olarak takip edebilecektir. Bu da Türk Tarihi'ni öğrenmede büyük kolaylık sağlayacaktır" dedi.
Kitabında 105 haritaya da yer veridğini anlatan Ungenç, "Çalışmalarımızda, bugüne kadar meydana getirilen yapıtlarda, çoğu devletin bir haritasının olmadığını gördük. Bu kitabı yazmamın ana amaçlarından birisi de tarihimizi coğrafyası (haritası) ile okuyucuya anlatmaktı. O nedenle her devletin bir haritasını yaptım. Çalışma, Türk Tarihi alanında bu yönü ile bir ilktir. Bu kitapta, 105 harita, 5 kroki, 3 adet şema ve bir fotoğraf yer almaktadır. 36 adet harita, 5 kroki daha anlaşılabilir olsun diye okuyucuya renkli olarak sunulmuştur. Haritaların büyük kısmı tarafımdan yapılmış veya yaptırılmıştır. Çok azı arşivlerde ve piyasadaki Atlaslardan elde edilmiş, bunlar üzerinde de yine tarafından düzenlemeler yapılmıştır. Bazı devletler hakkında kaynaklarda yeterli bilgi bulunmadığından konu kapsamı dar tutulmuştur. Bazı devletlerin ismini, kurucularını ve coğrafi yer isimlerini, işin gereği olarak Çince yazdım. Kaynaklardan olduğu gibi aldım. Bazı yer ve kişi isimlerinin Türkçesini de verdik. Çalışmalarımda, Türk Devletlerinin yönetimine bugüne kadar, han, atabek, sultan ve hatun adı altında 10 ayrı Türk Devleti'nde, 10 Kadın Hükümdar'ın devlet başkanlığı yaptığını tespit ettim" diye konuştu.
İngenç, kitabının, Türk tarihine ve kültür hayatına yararlı olacağını sözlerine ekledi
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile