Kütahya Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya Vali Şerif Yılmaz, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanı Ferruh Parmaksız, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon Üyesi Arif Karbak, Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, müşavir ve müteahhit firma yetkilileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyon Üyesi Arif Karbak yaptı. Projenin 2017 yılında tamamlanmış olacağını ifade eden Karbak, “Kütahya Atık Su Projesi Çevre Operasyonel Programı kapsamında AB kapsamında eş finansman sağlanan ve halen devam eden 29 projeden bir tanesi. Kütahya projesi geç başlamış ancak hızlı yol almış bir proje. Uygun finansman kabul edilmesi için 2017 yılı sonuna kadar da projenin tamamlanmış olması gerekiyor. AB - Türkiye mevzuatlarına uygun projenin Kütahya’ya kazandırılacağına inanıyorum” diye konuştu.
"PROJENİN YÜZDE 85’İ AB KAYNAKLARINDAN KARŞILANACAK"
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyon Üyesi Arif Karbak’ın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanı Ferruh Parmaksız söz aldı. Projenin yüzde 85’ini Avrupa Birliği karşılayacak diyen Parmaksız, “Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında hazırlık ve ihale süreci tamamlanan Kütahya Atık Su Arıtma Tesisi Projesi ülkemizin Avrupa’ya yakınlaşma kapsamında yapılacak olan en büyük yatırımlardan biri. Toplam proje bedelinin 14 milyon 378 bin 286 Avro’luk tutarı Avrupa Birliği tarafından, 2 milyon 537 bin 344 Avro’luk kısmı ulusal bütçeden temin edilmiş, yüzde 9’u Kütahya Belediyesi tarafından karşılanacaktır. Yatırımın en önemli tarafı sürdürülebilir olması” şeklinde konuştu.
"ATIK SU ARITMA TESİSİ 2045 YILINA KADAR HİZMET VERECEK"
Kütahya’nın yaklaşık 458 bin nüfusunun suyunu arıtabilecek modern bir tesise sahip olacağını vurgulayan Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, “Kütahya Atık Su Arıtma Tesisi 120 bin 868 mekreküp gün ve yaklaşık 44 milyon 116 bin 820 bin m3/yıl ortalama kapasiteli ve 2045 yılına kadar hizmet verecek. Projenin 2017 yılında bitmesi gerekiyor ancak biz daha önce bitmesi taraftarıyız. Projenin 6 ay önceden tamamlanması bizleri mutlu edecek. Kütahya halkı bu projeyle yakından ilgilenmiyor. Vatandaş park-bahçe yapmamızdan, yol düzenlememizi takdir ediyor, bu çalışmalar prim yapıyor. Arıtma ve yer altı ile ilgili tesislerde ‘Çok iyi iş yapıyorsun’ denmiyor. Ancak bizim asıl işimiz bu ve görev bilinciyle gerçekleştirme çabasındayız. Türkiye’ye ve komşu illere örnek olacak projenin hayata geçirilmesi bizi mutlu edecek” dedi.
"PROJE KÜTAHYA’NIN İLK DENEYİMİ"
Kütahya’nın su kaynakları bakımından önemli bir konuma sahip olduğunu ifade eden Vali Şerif Yılmaz, "Kendi ülke kaynaklarımızın dışında Avrupa Birliği fonlarından kaynak aktarılmak suretiyle ülkemizdeki altyapının tamamlanması adına çalışmaları yürüten gerek Avrupa Birliği delegasyon heyetimize gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza ve Kütahya Belediye Başkanlığımıza teşekkür ediyorum. Müteahhit firmamıza ve de danışman firmamıza da başarılar diliyorum. Kütahya doğal kaynaklar bakımından Türkiye’nin en önemli illerinden bir tanesidir" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Kütahya Atık su Arıtma Tesisi projesi hakkında sunumlar yapıldı. (EFE)
Kütahya'ya 18 Milyon Euro'luk Atık Su Arıtma Tesisi
Kütahya Atık Su Arıtma Tesisi Projesi açılış toplantısı gerçekleştirildi.