Kütahya’da faaliyet gösteren Hürok Mermer Grubu da lojistik sorunundan olumsuz etkilenen firmalar arasinda yer aldi. Kütahya’da üretilen ve Amerika’daki depolara gönderilmesi gereken travertenlerin nakliye asamasinda yasanan sorunlar nedeniyle kendi çözümünü olusturan firma, yaklasik olarak 250 bin metrekarelik islenmis traverteni Amerika’ya götürmek için 5 ambari olan bir açik gemi kiraladi. Travertenler bes gün içinde 500 tir ile Izmir’in Aliaga ilçesinde bulunan Nemrut Limanina gönderildi ve basariyla tamamlanan organizasyonun ardindan gemimin zorlu yolculugu basladi.
"Lojistigi kendimiz çözmeye karar verdik"
Hürok Mermer Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Kemal Olçar, Hürok Mermer Yönetim Kurulu Baskani Hüsnü Olçar ve Hürok Marble LLC Ceosu Kamil Olçar’a tesekkür ederek yasanan süreci anlatti. 2001 krizi sonrasinda ihracata büyük önem verdiklerini ifade eden Olçar, “Kriz sonrasinda basta Amerika olmak üzere dünyanin 43 ülkesine ihracat yapmaya basladik. Fakat pandemi süreci sonrasinda yasanan lojistik ve konteyner sikintilarindan dolayi ürettigimiz ürünleri yeterince ve zamaninda müsterilerimize ulastiramadik. Konteynir yüküne alisik oldugumuz için bana ilk etapta zor geldi. Hep birlikte oturup ürettigimiz ürünleri açik olarak gemiye yükleyip lojistigi kendimiz çözmeye karar verdik" dedi.
Kemal Olçar, geminin kiralanmasi, lojistik, tirlarin temini, yükleme ve yerlestirme üzerine detayli bir çalisma yaptiklarini belirtti.
Bütün islemler tamamlandiginda 50 bin ton kapasitesi bulunan George isimli gemiyi kiraladiklarini belirterek, “500 konteyner mali önce tirlarla Aliaga limanina ulastirdik. Bu islem tam 5 gün sürdü. Çalisanlarimiz bu organizasyonda çok basarili isler yaparak bana büyük bir gurur yasattilar. Bu operasyonda fabrikadaki çalisma arkadaslarimizin ve diger tedarikçi kardes firmalarimizin da payi büyüktür. Onlara da ayrica katkilari için tesekkür ediyorum” diye konustu.
"Bes günde yüklendi"
Ülkenin kurtulusunun ihracatta olduguna vurgu yapan Kemal Olçar, ihracat seferberligine hazir olduklarini belirtti.
Olçar, “Her seyi devletten beklemek durumunda degiliz. Biz kendimiz çalisarak zor olani basarmak zorundayiz” dedi.
Lojistik sikintisinin 2022 yili sonuna kadar sürecegini öngören Kemal Olçar, yasanan sikintilar nedeniyle ülkede üretimin azaldigini, bu nedenle maliyetlerin arttigini da sözlerine ekledi.
5 gün yükleme isleminin ardindan geminin yola çiktigini dile getiren Olçar, geminin yolculugunun 22-24 gün olarak planlandigini söyledi.
Normalde 2-3 ay gibi olan bu yolculuk sürecini kiraladiklari gemi ile mümkün olan en kisa süreye indirdiklerini anlatan Olçar, "Geminin sag salim varisi itibariyle gemideki yükün tamami Florida eyaletine bagli Miami Limani’ndan yine Florida eyaletinde bulunan kendi depomuza indirilecek" ifadelerini kullandi.
Kütahyali Firma, 500 Konteyner Traverteni Amerika'ya Götürmek Için Gemi Kiraladi
Çin’in sifir korona virüs vakasi politikasi sebebiyle liman sehri Sangay’da uyguladigi tam kapanma tedbirleri, yükselen lojistik maliyetler ve bos konteyner yetersizligi, üreticilere büyük darbe vurdu. Ürünlerini müsterilerine ulastirmada sorun yasayan Kütahyali firma, çözümü gemi kiralamakta buldu.