Kütahyali Sanatçinin 7 Bine Yakin Çini Deseni Kitap Haline Getiriliyor

Kütahyali Sanatçinin 7 Bine Yakin Çini Deseni Kitap Haline Getiriliyor

UNESCO tarafindan ’Yasayan Insan Hazinesi’ ödülüne layik görülen Kütahyali çini sanatçisi Hamza Üstünkaya’nin, 7 bine yakin çini deseninin kitap haline getirilecegi bildirildi.

77 yasindaki çini ustasi Üstünkaya, yaptigi açiklamada, babasindan devraldigi çini sanatini bugünlere tasidigini ifade etti.

Ateste açan güller" olarak nitelendirdigi çini sanatanin kolay olmadigini dile getiren Hamza Üstünkaya, "Insan çini yaparken düsüncelere dalar. Yaparken zevk aldiran, firindan çikarken heyecanlandiran bir eserdir. Çini bir göz zevkidir" dedi.

"Kütahya çinimizin simetrigi, rengi ve deseni boldur. Günümüzde bu tarz çalisma yapan çok fazla kisi yok. Ben de yaklasik 33 yildir çinimiz için özgün desenler çiziyorum" diyen Üstünkaya, "Reis-i Cumhur Kütahya’ya geldigi zaman fabrikalarin oldugu yere gittim, ben öyle fabrikalarin Kütahya’da oldugunu bilmiyordum. Bunlar zengin kisilerin isi. Bu zengin kisiler ziyaret etse, gelip baksalar, kendi reklamlarini koyacaklar, kitaplarin arkasindaki reklamlar kendilerine yarayacak. Benim hesabima göre 17 ila 20 kitaplik desen var. Yani bu 17 kitap basilirsa, bu desenler hiçbir yerde yok. Benim zaten iddiam var, dünyada desen olarak bu tarzda seklini degistirecegim. Sanirsam da degistirirdim. Basildigi zaman dünyada ses getirecek binlerce yepyeni desen var.Benim bir tabiatim var. Ben bir evimi bilirim, bir isimi bilirim. Insan içine çok çikmam. Hiçbir yere gidip de bana su makami verin, söyle bir sey yapin demem ama sanatimi gördükçe gelen, soran, arayan çok olur. Ben atölyemde çalisirken bir heyet geldi, bu ödülü vermek istediklerini söylediler ve bunun oldugunu müstesarin yaninda ögrendim ben. Bir heyecanlandim ama o günden bugüne çevrem çogaldi. Bunun bana nakti hiçbir katkisi olmadi. Benim bir tabiatim var. Ben bir evimi bilirim, bir isimi bilirim. Insan içine çok çikmam. Hiçbir yere gidip de bana su makami verin, söyle bir sey yapin demem ama sanatimi gördükçe gelen, soran, arayan çok olur. Ben atölyemde çalisirken bir heyet geldi, bu ödülü vermek istediklerini söylediler ve bunun oldugunu müstesarin yaninda ögrendim ben. Bir heyecanlandim ama o günden bugüne çevrem çogaldi. Bunun bana nakti hiçbir katkisi olmadi" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile