Yaz aylarındaki göz yaralanmalarına en çok patlayıcı maddeler, şampanya şişesi kapakları ve dikenli çam ağacı yapraklarının neden olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, görme kaybına kadar giden göz yaralanmaları ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Düğün, nişan, sünnet, kına gecesi, asker uğurlama gibi günlerde havai fişeklerin kullanımına bağlı olarak çeşitli göz yaralanmalarıyla karşı karşıya kalındığını vurgulayan Doğan, özellikle fişek, maytap, torpil, roket gibi tehlikeli patlayıcı maddelerin ciddi sorunlar yol açtığını söyledi.
HAVAİ FİŞEK OYUNCAK DEĞİL
Prof. Doğan, havai fişek nedeniyle özellikle çocukların küçük yaşlarda görme engeli ile karşılaştığını dile getirdi, bu tür patlayıcı maddeleri mutlaka kullanmak gerekiyorsa alınabilecek tedbirleri şu şekilde sıraladı:
• Patlayıcı maddeleri kapalı yerlerde kullanmayınız. Duvarlara çarpan fişekler geri gelerek gözü yaralar. Bu tür fişekleri yalnızca açık alanlarda kullanmalısınız.
• Patlayıcı fişekleri, torpilleri cam şişelerin içine koymayınız. Kırılan camlar saçılarak gözde ağır yaralanmalara neden olur.
• Kısa fitilli (bozuk) fişek ve maytapları kullanmayınız. Daha elden atmaya fırsat vermeden patlama olacağı için ağır göz yaralanmaları oluşabilir.
• Havai fişekleri yakmadan önce koruyucu gözlük takılması, havai fişeklerden kaynaklanan bazı yaralanmaları önleyebilir.
• Bu nedenle bu tür fişekleri kullanmadan önce kullanma kılavuzunu mutlaka okumanız ve yazılanları harfiyen uygulamanız gerekmektedir. Havai fişeklerin oyuncak olmadığı unutulmamalıdır.
ŞAMPANYALI KUTLAMALARA DİKKAT
Köpüklü şarap veya şampanya şişesini açarken aniden fırlayan mantarın veya tıpanın göze çarpmasıyla oluşan yaralanmalara da dikkat çeken Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan 'a göre, bu konuda dikkat edilmesi gereken hususlar ise şöyle:
• Bu tür şişeleri açarken şişenin ucunu odada hiç kimsenin olmadığı bir yöne eğik olarak çevirin veya şişenin tıpasını açarken üstününe bir havlu kapatın ki tıpa fırlamasın.
• Şişenin ucunu kesinlikle şaka olsun diye arkadaşlarınıza doğru çevirmeyin veya kendi gözünüze doğru tutmayın.
• Şişenin ucunu yakın bir duvara çevirmeyin. Çünkü duvardan çarpan tıpa geriye dönerek göze gelebilir.
ÇAM AĞAÇLARI MASUM OLMAYABİLİR!
Sıkça görülen ve uzun süren rahatsızlıklara yol açan bir yaralanma çeşidi de çam ağaçlarının iğne yapraklarının göze değmesi ile oluşuyor. Piknik alanlarında bu tür yaralanmaların sık olduğunu belirten Prof. Doğan 'ın acil göz yaralanmalarına neden olabilecek diğer risklere karşı alınabilecek tedbirlerle ilgili söyledikleri ise şu şekilde:
• Çocuklara sivri ve keskin cisimler kullanırken nasıl dikkat edeceklerinin öğretilmesi gerekmektedir,
• Kaynak gibi güçlü bir ışık kaynağına korumasız bakılmamalı mutlaka koruyucu bir gözlük kullanılmalıdır,
• En fazla göz yaralanmalarına neden olan trafik kazalarına karşı önlem almak için araçlarda mutlaka emniyet kemeri takılmalıdır,
• Herhangi bir kimyasal madde göze temas ettiğinde göz bir an önce bol ve temiz su ile yıkanmalıdır.
Prof Dr. Ömer Kamil Doğan, gözde yaralanma olduğu zaman acilen bir doktora başvurulması gerektiğinin de altını çizdi.
Kutlamalar gözünüzden etmesin!
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, yaz aylarındaki göz yaralanmalarına en çok patlayıcı maddeler, şampanya şişesi kapakları ve dikenli çam ağacı yapraklarının neden olduğunu belirtti.