Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, mantar üretiminin Abdullah Bozkurt'a ait Belen Mahallesi'ndeki mantarhanede teknik personelin kontrolünda gerçekleştirildiği belirtildi.
Mantar üretiminde aşılama ve misel gelişim aşamasında 20-25 derece arasında sıcaklık ve yüzde 70-90 arasında nem, taslakların görülmesi aşamasından itibaren ise günde 2-3 kez sulama ile yüzde 90-95 aralığında nem ortamı sağlandığı bildirilen açıklamada, taslakların görülmesinin ardından günde 12 saat aydınlatma yapıldığı, ortam sıcaklığının da 18 derecede sabit tutulduğu anlatıldı.
İlk mantarların ekimin ikinci yarısında hasat edildiği, hasat işleminin devam ettiği ve ekonomik olarak 2 yıl daha devam edebileceği ifade edilen açıklamada, tesisinde deneme üretimi gerçekleştirilen Abdullah Bozkurt'un şu görüşlerine yer verildi:
''Tesisimizde kültür mantarı üretimi yanında bu mantar türünün yetiştiriciliğini yapacağım. İlk hasat edilen mantarlar oldukça güzel bir damak tadı veriyor."
Öte yandan mantar üretiminin meşe kütüklerinde yapıldığı, meşe kütüğü dokusunun sert olması nedeniyle gelişimin yavaş olduğu, üretimde kavak gibi daha yumuşak dokulu ağaçların tercih edilmesinin ardından aşılama ile hasat arası sürenin kısaltılacağı belirtildi.
Kütükte Meşe Mantarı Yetiştiriciliği Projesinde Hasat Başladı
Sütçüler İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelinin "Kütükte Meşe Mantarı Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında üretilen mantarlar hasat edildi.