İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 54. Kütüphane Haftası'nı bir dizi etkinlikle kutlayacak.
Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Enstitü, 26-31 Mart tarihleri arasında çeşitli atölye, söyleşi ve araştırma sunumlarına ev sahipliği yapacak.
Bu yıl "Kültürel Değişim ve Kütüphaneler" teması çerçevesinde gerçekleştirilen hafta kapsamında, Aslı Erel, Çağlayan Çevik ve Aydın İleri, kütüphane, kütüphanecilik ve okuma kültürü üzerine söyleşi gerçekleştirecek.
Program kapsamında ayrıca, Pera Müzesi Eğitim Bölümü iş birliğiyle yetişkinlere yönelik kitap ayracı, ekslibris ve kitap kapağı tasarım atölyeleri düzenlenecek.
Kütüphane Haftası'nın ilk etkinliğinde Aslı Erel'in "Köprülü Kütüphanesi Su Yolu Haritalarının Onarım Süreci ve İstanbul'a Su Yolları Üzerinden Bakmak" başlıklı konuşması 27 Mart saat 18.30'da yapılacak.
Etkinlik dizisinin ikinci ayağında, Çağlayan Çevik'in gerçekleştireceği "Teoride ve Pratikte Kütüphane" başlıklı söyleşide, kütüphane kavramının teorideki ve pratikteki uygulamalarını tartışılacak. Söyleşi, 28 Mart saat 18.30'da düzenlenecek.
Dr. Hatice Adıgüzel, "Bir Tasarımın İzinde: Yeni Bulgular Işığında Raimondo D'Aronco'nun İlk İstanbul Projesi: Dersaadet Ziraat ve Sanayi Sergi-i Umumisi" başlıklı araştırmasını 29 Mart'ta 18.30'da Arka Oda'da sunacak.
Araştırma, 1894 yılındaki büyük İstanbul depremi nedeniyle iptal edilen "Dersaadet Ziraat ve Sanayi Sergi-i Umumisi" sergisine odaklanmasının yanı sıra mimar Annibale Rigotti'nin projeye katkılarını tanıtma amacı taşıyor.
Aydın İleri'nin antik dönemden günümüze okuma pratikleri ve araçlarına odaklandığı "Okuma Kültürü Bağlamında Türkiye'den Notlar: Kitap, Kütüphane, Kültür" başlıklı söyleşisi 30 Mart saat 18.30'da gerçekleştirilecek.
54. Kütüphane Haftası kapsamında ayrıca Pera Müzesi Eğitim Bölümü iş birliğiyle 28 Mart'ta düzenlenen "Kitap Ayracı" atölyesinde katılımcılar, dergi, gazete kupürleri, kitap gibi geri dönüşümlü kağıtlar kullanarak origami tekniğiyle, kendi kitap ayraçlarını tasarlayacak.
"Ekslibris ve Kitap Kapak Tasarımı" atölyesinde ise katılımcılar, kauçuk tabakayı kazıyarak bir ekslibris üreterek, ardından renkli kartonlar, organik ipler ve kişiselleştirebilen damgalarla defter kapakları tasarlayabilecek. Atölye, 31 Mart'ta başlayacak.
Kütüphane Haftası
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, çeşitli atölye, söyleşi ve araştırma sunumlarına ev sahipliği yapacak.