Kuveyt'teki Yemen Müzakereleri

Üç gün önce askıya alınan Kuveyt'teki Yemen müzakereleri yeniden başladı.

Yemen'deki krize çözüm için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Kuveyt'te yürütülen ve hükümet heyetinin Husilerin ateşkese uymadığı gerekçesiyle üç gün önce askıya aldığı barış görüşmelerinin yeniden başladığı bildirildi.

Müzakere heyetine yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed, hükümetin talebine uygun olarak, 29 Mika Tugayı'na düzenlenen baskın ve yağmayla ilgili soruşturmanın 72 saat içinde yapılmasına yönelik bir bildiri yayımladı. Ancak Husilerin bildiriye şerh koyduğu, bu nedenle görüşmelerin bugün gecikmeli olarak 12.30'da başladığı belirtildi.

Müzakerelerin bugünkü oturumunda hükümet heyeti ile Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden heyetin geçen cumartesi sundukları çalışma takvimi ve genel çerçevenin tartışılacağı aktarıldı.

Hükümeti temsil eden heyetin, genel çerçeve olarak Husilerin alıkoyduğu vatandaşları serbest bırakması, her şehirde güvenlik koridoru açılması, her türlü saldırıların durması gibi güvenlik önlemlerinin alınmasını, işgal edilen kentlerden çekilmeyi ve silahların devlete teslim edilmesini garanti edecek askeri ve güvenlik hazırlıklarına başlanmasını istediği kaydedilmişti.

Husiler ile Salih yanlılarını temsil eden heyetin de üzerinde uzlaşmaya varılacak yürütme organının oluşturulması, siyasi diyalog sürecinin yeniden başlatılması ve insani durumun tartışılmasını talep ettiği bildirilmişti.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı.

BM verilerine göre Yemen'deki çatışmalarda Mart 2015'ten beri 6 binden fazla kişi öldü, yaklaşık 30 bin kişi yaralandı, 2,5 milyon kişi de evlerini terk ederek başka bölgelere sığındı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile