Kuveyt Türk'ün Reel Sektöre Destegi 150 Milyar TL'yi Asti

Kuveyt Türk'ün Reel Sektöre Destegi 150 Milyar TL'yi Asti

Türkiye’nin öncü katilim finans kuruluslarindan Kuveyt Türk, 2022 yili ilk çeyregine iliskin finansal sonuçlarini açikladi. Kullandirdigi fon büyüklügü yüzde 22 artisla 150,2 milyar TL’ye ulasan bankanin aktif büyüklügü de 284,7 milyar TL’ye yükseldi. 2022’nin ilk çeyreginde 1 milyar 465 milyon TL net kâr elde eden Kuveyt Türk’ün öz varliklari ise 13,7 milyar TL’ye ulasti.



Yenilikçi ürün ve hizmetleriyle dikkat çeken Kuveyt Türk, 2022 yilinin ilk çeyregine dair finansal sonuçlarini kamuoyuna açikladi.

Bankanin toplanan fon büyüklügü 2021 yili ilk çeyrek sonuçlarina göre yüzde 15 artisla 243.5 milyar TL olurken, kullandirilan fon büyüklügü de yüzde 22 artis göstererek 150.2 milyar TL’ye yükseldi. Banka, ilk çeyrekteki net kârini ise geçen yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 219 artirarak 1 milyar 465 milyon TL’ye çikardi. Öz varliklarini 13.7milyar TL’ye, aktif büyüklügünü ise 284.7 milyar TL’ye ulastiran banka, aktif büyüklük açisindan bankacilik sektöründe 10. siradaki yerini korurken, katilim finans kuruluslari arasinda ilk siradaki yerini saglamlastirdi.

“Istikrarli büyümemizi 2022’nin ilk çeyreginde de sürdürdük”

2022 yili ilk çeyrek finansal sonuçlarla ilgili degerlendirmede bulunan Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, “Katilim finans esaslari dogrultusunda 33 yildir müsterilerimize hizmet veriyoruz. Geçmis yillarda oldugu gibi bu yilin ilk çeyreginde de istikrarli büyümemizi sürdürdük. Çözüm odakli teknolojik altyapimizla dijital kanallar üzerinden müsterilerimizin finansal ihtiyaçlarini kolay, hizli ve güvenli sekilde karsilamaya devam ediyoruz. Kullandirdigimiz fon miktarinin ilk çeyrekle birlikte 150.2 milyar TL’ye ulasmis olmasi, reel ekonomiye destek olma konusunda gösterdigimiz titizligin bir göstergesidir. Yilin geri kalan kisminda, sektörün dinamiklerini yakindan takip ederek yüksek aktif kalitesi ve saglikli bir likidite seviyesiyle sürdürülebilir kârli büyümemizi devam ettirirken, ekonomik yapinin en temel unsurunu teskil eden reel sektöre uygun kosullarda finansman desteginde bulunmaya devam edecegiz. Ilk 10 banka arasinda bulunmamizin getirdigi rekabet kosullari çerçevesinde müsteri deneyimi, dijitallesme ve finansal saglik olarak üç ana baslik altinda sekillendirdigimiz 2025 yilina yönelik stratejik hedeflerimizde, müsterilerimizi tüm faaliyetlerimizin ana odagina aldik. Müsterilerimize kesintisiz, kolay, hizli ve pürüzsüz bir deneyim ortami saglayarak müsteri deneyiminde Türkiye’nin en iyi finans kuruluslarindan biri olmayi amaçliyoruz. 2025 yilina ulastigimizda en iyi müsteri deneyimini 10 milyon müsterimize sunmayi hedefliyoruz” dedi.



Bankanin yaptigi çalismalar hakkinda su bilgiler verildi:

Sahis firmalarina ve çiftçilere uzaktan görüntülü görüsmeyle hesap açma hizmeti

Uzaktan görüntülü görüsmeyle müsteri olma hizmetini 1 Mayis 2021 tarihi itibariyla bireysel tarafta baslatan ilk kurumlardan biri olan banka, geçtigimiz aylarda katilim finans kuruluslari arasinda bir ilki gerçeklestirerek sahis firmalari ve çiftçilere uzaktan görüntülü görüsmeyle hesap açma hizmetini sunmaya basladi.

Banka ayrica Türkiye Ürün Ihtisas Borsasi (TÜRIB) ile is birligine giderek, çiftçilere ve yatirimcilara Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) teminatiyla uygun kosullarla finansman desteginde bulunmaya basladi.



Katilim esasli ilk sürdürülebilirlik fon

Türkiye’nin ve dünyanin ilk sürdürülebilir sermaye benzeri sukuk ihracini geçen yil gerçeklestiren Kuveyt Türk, bu yilin ilk çeyreginde ise yüzde 100 istiraki olan KT Portföy bünyesinde Türkiye’nin katilim esasli ilk sürdürülebilirlik fonunu olusturdu. KT Portföy tarafindan yönetilen, Kuveyt Türk ve bütün banka/araci kurumlar üzerinden yatirimcilarin ulasabilecegi Sürdürülebilirlik Katilim Fonu, agirlikli olarak çevresel, sosyal ve ESG konularinda performanslari yüksek olan yerli ve yabanci sirket hisseleri ile bu kriterlere uyan sirketlerin çikardigi kira sertifikalarindan olusuyor. Fona yatirim yapan yatirimcilar, getiri elde etmenin yani sira çevreye ve topluma faydali modellere finansman saglayarak sürdürülebilir bir gelecek insa etmeye katki saglamis oluyor.

Sifir Atik Belgesi almaya hak kazandi

Banka, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin Sifir Atik Yönetmeligi’ndeki tüm kriterleri yerine getirerek genel müdürlük ve bankacilik üssü binalari için ’Sifir Atik Belgesi’ aldi. Banka, tüm kriterleri kisa sürede yerine getirerek ve sifir atik denetimlerini basariyla tamamlayarak sifir atik belgesini almaya hak kazanan ilk katilim finans kurulusu oldu.

Banka ve Enerjicell’den Çati GES için is birligi

Yenilenebilir enerji alanindaki finansman destegini artiran banka, bu dogrultuda Türkiye’nin önde gelen firmalariyla is birligi protokolleri imzalamaya devam ediyor. Kuveyt Türk ile Turkcell’in istiraki olan Enerjicell arasinda, enerji çesitliligini artirmak, enerji arzini sürdürülebilir kilmak ve öz tüketime katki saglamak amaçli kurulan günes enerji santrali projelerinde yatirimcilarin finansmana kolay ve uygun kosullarda ulasmasini saglayan is birligi protokolü imzalandi. Bankanin, 2022 sonunda yenilenebilir enerjiye yönelik finansman desteginin 2,5 milyar TL’yi bulmasi bekleniyor.

ITEA3 TESTOMAT projesi bankanin destegiyle tamamlandi

Bankanin ülke koordinatörlügü görevini üstlendigi Avrupa Birligi’nin ITEA3 TESTOMAT Projesi de ilk çeyrekte basariyla tamamlandi. Projeye, 6 ülkeden alaninda en iyiler arasinda yer alan endüstriyel firmalar, finans kuruluslari, arastirma merkezleri ve üniversiteler katildi.

TESTOMAT sayesinde, bankaciliktaki sistemsel gelistirmelerden kaynakli olasi riskler otomatik test ortaminda bertaraf edilebiliyor. Banka AR-GE merkezinin BT-Test Servisi ile katilarak destek oldugu projenin hayata geçmesiyle birlikte yaklasik 10 mühendisin yapabilecegi testler otomatiklestirilmis oldu.

Çalisanlar ve aileleri için 17 bin fidan

Banka, ilk olarak 2017 yilinda müsterilerinin hizmetine sundugu yeni nesil kredi karti Saglam Kart’in 1 milyon adedi asmasi üzerine çevresel sürdürülebilirlige katki saglamak amaciyla çalisanlari ve aileleriyle birlikte hatira ormani kurdu. Çalisanlari ve aileleri adina 17 bin 164 fidan bagisinda bulunan Banka, çalisanlarinin ve aile bireylerinin de katilimiyla ilk fidanlari Kocaeli’nde ve Kilis’te toprakla bulusturdu. Banka, yakin zamanda Saglam Kart’i, karbon ayak izini azaltmak ve çevresel sürdürülebilirlige katki saglamak amaciyla geri dönüstürülmüs plastik kullanarak müsterilerine sunmaya baslayacak.

Üst üste 5’inci kez ‘Türkiye’nin En Iyi Isvereni’ seçildi

Insan kaynaklari süreçlerini ’önce insan-önce çalisan’ prensibiyle yürüten banka, Great Place to Work Enstitüsü (GPTW) tarafindan insan kaynaklari alaninda düzenlenen Türkiye’nin En Iyi Isverenleri 2022 Ödülleri’nde ’5000+ Çalisan Sayisi’ kategorisinde üst üste 5’inci kez ’Türkiye’nin En Iyi Isvereni’ seçildi. Bankanin bu ödüle layik görülmesinde Isveren Markasi Iyi ki semsiyesi altinda uygulanan yeni dönem kariyer yapisi Gelisim Mutfagi, Esnek Yan Haklar Uygulamasi Sepetim, Önce Çalisan Meclisi gibi hayata geçirdigi birçok özgün insan kaynaklari uygulamasi etkili oldu.

2022 ilk çeyrek itibariyla rakamlarla Kuveyt Türk

Reel ekonomiye nakdi ve gayrinakdi fon kullandirimlar araciligiyla 170.5 milyar TL destek sagladi.

2022’nin ilk 3 ayinda kullandirilan fon büyümesi yüzde 22 düzeyinde gerçeklesti.

Yüksek aktif kalitesi odagiyla donuk alacaklar orani yüzde 2,09 düzeyinde gerçeklesti.

Ilk çeyrekte yüzde 21 yabanci para kullandirilan fon büyümesiyle yatirimlar ve dis ticaret finanse edildi.

3 aylik toplanan fon büyümesi yüzde 14,8 oraninda gerçekleserek toplamda 243,5 milyar TL toplanan fon hacmine ulasildi.

Yilbasindan bu yana yüzde 34.51 Türk Lirasi toplanan fon büyümesiyle fonlama tabani içerisindeki TP’nin payi artirildi.

Cari hesabin toplanan fonlar içerisindeki payi yüzde 57,2 olarak gerçeklesti.

Yilliklandirilmis ortalama öz kaynak kârliligi ise yüzde 48,53 düzeyinde gerçeklesti.

Yasal limiti yüzde 12 olan sermaye yeterlilik orani yüzde 23,7 seviyesine ulasti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile