Bingöl'de vatandaşlara deprem anında neler yapılması gerektiğini anlatan Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Jeofizik Mühendisi Dr. Doğan Kalafat, "Depremler için 'şu tarih ve şu saatte olacak' dememiz mümkün değil. Her an depreme hazırlıklı olmalıyız" dedi.
Deprem ve zorunlu deprem sigortası konularında vatandaşları bilgilendirmeyi amaçlayan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırması Enstitüsü iş birliğiyle hayata geçirilen 'Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ı, 20 ili kapsayan gezisinin Elazığ durağından sonra Bingöl'e geldi. Deprem TIR'ı Bingöl Belediyesi önünde öğrencilere uygulamalı deprem eğitimi verirken, Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat ise belediye toplantı salonunda öğrenci ve vatandaşlara yönelik 'deprem gelecek, hayat devam edecek' konulu seminer verdi. Seminerde ilk olarak depremle ilgili tektonik plaka ve levha hareketlerini içeren slayt sunumunu anlatan Kalafat; depremlerin olumsuz etkilerini belirleyen 5 önemli faktörü büyüklük, süre, uzaklık, cins ve derinlik olarak sıraladı. Kalafat, "Elazığ Karakoçan Başyurt depremi şiddeti 6.0 idi, büyüklüğü ise 7, 7'lik depremle 6'lık deprem arasında belki 100, belki de 1000 misli fark var. Depremin süresi ne kadar uzun olursa, binaların ayakta kalma şansı o kadar artar. Deprem bölgesine yakın oturan daha çok etkilenir. Depremin geçtiği dalga da çok önemli çünkü dağılma ve kırılmanın yönü var. Enerjide fayın niteliği de var ve zemin koşulları da çok önemli" dedi.
Deprem sigortasının muhakkak yaptırılması gerekliliğine de değinen Kalafat, DASK'ın bir kamu kurumu olduğuna, deprem sonrası hasarların kısa zamanda karşılandığına ve zorunlu deprem sigortası maliyetlerinin çok düşük olduğu gibi yüzde 20, yüzde 40'lara varan indirimlerin bilinmesi gerektiğini ifade etti. Kalafat depreme karşı alınacak tedbirleri anlatarak, "Deprem öncesinde binamızın güvenli yerlerini tespit etmeliyiz. Binalarımızın yapısal durumlarını kontrol ettirmeliyiz. Paniklememek için önceden tahliye planı yapmamız şart. Sabitlenmiş beyaz eşyalar yaşam boşluğu oluşturabilir. Deprem esnasında elektriklerin kesileceğini unutmamalıyız. Deprem sonrasında yangınlardan dolayı ölümler daha çok oluyor. Bu nedenle, gazlı ve elektrikli eşyaları sabitlemeli ve şartelleri kapatmayı unutmamalıyız" şeklinde konuştu.
Seminerin ardından belediye hizmet binasının önünde bulunan 'Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ında öğrencilere simülatörle, 8 Mart 2010 tarihinde Elazığ Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi merkezli ve 42 kişinin ölümüne neden olan 6.0 büyüklüğündeki deprem anı yaşatıldı. Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ında uygulamalı deprem eğitimi alan öğrencileri izleyen Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay ise deprem sigortası yaptırmanın çok önemli olduğunu söyledi. Başkan Atalay, "Bingöl 1971 ve 2003 yıllarında iki büyük deprem geçirdi. 2003 depreminden sonra halkımızda deprem konusunda ciddi bir bilinçlenme olduğuna inanıyorum. DASK ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırması Enstitüsü iş birliğiyle hayata geçirilen 'Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ının 20 ili dolaşarak bu bilinçlendirmeyi yapmasını da çok olumlu karşılıyorum. Böyle bir hizmeti verdikleri için emeği geçenleri kutluyorum. Halkımızın depreme karşı daha çok bilinçlendirilmesi için böylesi çalışmaların devamını diliyorum" ifadelerini kullandı.
Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ının Bingöl'deki programının ardından, sırayla Erzurum, Tunceli, Erzincan, Gümüşhane, Tokat, Amasya, Çorum, Kastamonu, Çankırı, Kırıkkale, Ankara, Karabük, Bolu, Düzce, Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ ve Çanakkale illerini gezeceği belirtildi.
'Kuzey Anadolu Fay Hattı Tır'ı Bingöl'de
Bingöl'de vatandaşlara deprem anında neler yapılması gerektiğini anlatan Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Jeofizik Mühendisi Dr