Kuzey İrak’a Gıda İhracatı

Kuzey İrak’a Gıda İhracatı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi gıda ürünleri ithalatında Bitki Sağlık Sertifikası, Veterinerlik Sağlık Sertifikası ile ürünlerin Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO), melamin, dioksin ve domuz yağı içermediğine dair sertifika talebi uygulaması, girişimlerimiz sonucunda 1 Ocak 2013 tarihine ertelendi” dedi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Irak’ın özellikle kümes hayvanı eti ve yumurta ihracatında en önemli pazar konumunda olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi gıda ürünleri ithalatında 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle Bitki Sağlık Sertifikası, Veterinerlik Sağlık Sertifikası ile ürünlerin Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO), melamin, dioksin ve domuz yağı içermediğine dair sertifika aramaya başlamıştı.

Gümrükte yaşanan sıkıntılar sonrasında, resmi girişimler sonucu uygulama önce 15 Temmuz’a, sonra da 1 Eylül 2012 tarihine ertelenmişti. Uygulamaya ilişkin ilgili kamu kurumları, meslek kuruluşları ve ihracatçılarımız hazırlıklarını sürdürmüş olmakla birlikte, ürün kapsamı ve uygulama esasları hakkındaki belirsizlikler ve 1 Eylül tarihinin yaklaşması nedeniyle yeniden yapılan resmi girişimler sonucu uygulama bu defa 1 Ocak 2013 tarihine ertelendi.”

2012 yılı Ocak-Temmuz dönemi istatistiklerine göre, Irak’a yönelik toplam ihracatın yüzde 37,2 artışla 5,96 milyar ABD dolarına ulaştığını belirten Bakan Çağlayan, şunları söyledi: “Bu rakamlara göre Irak, ihracatımızda 3’üncü sırada yer alıyor. Belirtilen dönemde Irak’a yönelik gıda ürünleri ihracatımız yüzde 36,8 artışla 1,93 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu rakam 8,46 milyar ABD doları olan ülkemizin toplam tarım ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 23’üne tekabül etmektedir. Söz konusu ihracatın büyük bir kısmı Kuzey Irak’a yapılmaktadır.

Anılan sertifikasyon denetimlerinin en çok hayvancılık ürünlerini etkilemesi beklenmekte olup, Irak özellikle kümes hayvanı eti ve yumurta ihracatımızda en önemli pazar konumundadır. 2012 yılının ilk 7 ayında 276 milyon ABD dolarlık toplam kümes hayvanı eti ihracatımızın 192 milyon ABD dolarlık kısmı, 179 milyon ABD dolarlık toplam yumurta ihracatımızın 163 milyon ABD dolarlık kısmı Irak’a gerçekleştirilmiştir. Gıda ürünleri ihracatımızda önemli yer tutan Irak pazarında sıkıntı yaşanmamasını teminen çalışmalar devam ettirilmekte olup, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nce 2013 yılında başlatılması öngörülen uygulamalara ilişkin gerekli tüm tedbirler alınacak ve ihracatçılar bilgilendirilecektir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile