Hastaligina net tani konulamamis ve bu hastaligin geçmeyecegi, yatalak olarak kalacagi belirterek tekerlekli sandalyeye mahkum edilmis olan Nada Salih, son çare olarak Türkiye’ye gelerek sifa bulan diger hastalarin tavsiyeleri sonucunda Gaziantep Özel Hatem Hastanesine basvurdu. Nöroloji Uzmani Dr. Isil Güzel tarafindan gerekli MR tetkikleri ve belinden sivi alinmasi sonrasinda Multiplesklerozis(MS) tanisi konuldu. Hastaligini teshis ve tedavi süreci hakkinda bilgi veren Dr. Isil Güzel, ’’29 yasinda kendi kisisel ihtiyaçlarini bile karsilayamayan Nada Salih Mahdi Al-Itbi isimli hastamiza gerekli tetkikler yapildiktan sonra tanimiz kesinlestirilmistir. 7 gün yüksek doz kortizol tedavisinden sonra yeni nesil multiple skleroz tedavisine basladigimiz hastamiza, mesane kontrolü için yine yeni nesil ilaçlar verdik ve tedavi ile birlikte rehabilitasyona basladik. Hastamiz tedavinin sonucunda kendi kisisel ihtiyaçlarini karsilayabilecek desteksiz yürüyebilecek hale geldi. En çok çocuklarina sarilabilecegine sevinen hastamiz belirli araliklar ile kontrole gelmek sarti ile taburcu edilerek sifa ile ülkesine gönderildi’’ dedi.
’’Çocuklarima doya doya sarilabilecegim’’
Tekerlekli sandalyeden kurtulan Nada Salih, ’’4 yildir ellerimde, ayaklarimda her geçen gün artan koordinasyon kaybim vardi. Kisisel ihtiyaçlarimi dahi karsilayamaz hale geldim, tekerlekli sandalye kullaniyordum. Hastane hastane gezdik fakat bir türlü çözüm bulamiyordum. Yaptigim arastirmalar ve tavsiyeler neticesinde Türkiye’de bu hastaligin tedavisinin Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Isil Güzel tarafindan basarili uygulandigi bilgisine ulasinca Irak’tan Türkiye’ye geldim. Isil hocamizin tedavileri neticesinde artik yürüyebiliyorum ve en önemlisiçocuklarima doya doya sarilabilecegim. Bu tarifsiz bir mutluluk. Dr. Isil hanima ne kadar tesekkür etsem az’’ dedi.
MS ve MS ataklari
Multipl Skleroz (MS) hastaligi hakkinda bilgiler vererek uyarilarda da bulunan Dr. Güzel, ’’MS hastaligi etkisini merkezi sinir sisteminde gösteren ve ataklarla kendini belli eden kronik bir sinir sistemi hastaligidir. Bagisiklik sistemi vücudu disariya karsi korurken kendi hücrelerini tanir. Ancak bilinmeyen nedenden dolayi sistem bozuldugunda, bagisiklik sistemi kendi hücrelerine özellikle de sinir iletimini saglayan beyin ve omurilikteki hücrelere karsi saldiri düzenler. Beynin vücuda gönderdigi elektrik sinyalleri sayesinde hareket ve koordinasyon saglanir. Sinir hücrelerini koruyan ve görevlerini yerine getirmelerine yardimci olan, sinir hücrelerinin etrafindaki örtü gibi kiliflara miyelin adi verilir. Bagisiklik sistemi miyelin kiliflarina saldirdiginda ‘plak’ adi verilen hasarli bölgeler olusur. Bunun sonucunda yürüme, konusma, görme gibi eylemlerde bozulmalar olabilir, bunlara MS ataklari denir. Ataklar 1 hafta, 3 ay, 1 yil gibi farkli zamanlarda olabilir. Her MS hastasi için atak süreleri ve hastalik süreci farklidir. MS ataklarinda tutulan bölgeye göre bulgular degismekle birlikte en sik; yorgunluk, vücudun degisik bölgelerinde özellikle gövdede, yüzde, kollar ya da bacaklarda uyusukluk, karincalanma, güçsüzlük, denge ya da yürüme bozuklugu, dilde pelteklesme gibi konusma bozukluklari, mesane ve bagirsak problemleri, bas dönmesi, görmede bulaniklik ,düsünme, bellek ya da konsantrasyonda zorluk yasama, depresyon görülebilmektedir .Günümüzde ilaçlar, fizik tedavi ve diger yöntemlerle ataklar önlenebilmekte, sayisi ve siddeti azaltilabilmektedir. Birçok hastalik ile karisabilen bu hastalikta tani koymada güçlükler yasanmaktadir. Geç tani alan ve yeterli tedaviyi alamayan hastalarda ileriki yaslarda hareket ve bazi bilissel kayiplara rastlanabilir. Hastaligin kesin tedavisi olmasa da günümüzde tiptaki gelismeler, yeni nesil ilaçlar, erken tani ve doktor kontrolünde alinacak önlemler, yasanan sikintilari azaltmaktadir’’ ifadelerine yer verdi.
Kuzey Irakli Hasta Tekerlekli Sandalye Ile Geldi, Ülkesine Yürüyerek Döndü
Kuzey Irak’ta yasayan ve son 4 yildir giderek artan ayaklardaki ve ellerdeki güçsüzlük, koordinasyon kaybi nedeniyle genç yasinda çocuklarina sarilamaz hale gelen 29 yasindaki Nada Salih Mahdi Al-Itbi, yurt disinda ve ülkesinde gittigi bir çok hastanede net bir teshis bile konulamayinca son umut olarak Türkiye’ye geldi. tekerlekli sandalye ve bakima muhtaç halde Gaziantep Özel Hatem Hastanesi’ne basvuran Nada Salih, yapilan tetkik ve tedavilerin ardindan konulan teshis ve uygulanan tedavi sürecinin ardindan tekerlekli sandalyeden kurtuldu