Kuzey Kore'de Tutuklu ABD Vatandaşları

Kuzey Kore, ABD vatandaşı Warmbier'i 'insani nedenlerle' ülkesine iade ettiğini açıkladı.

Kuzey Kore'de geçen yıl 15 yıl ağır iş cezasına çarptırılan ABD vatandaşı Otto Warmbier'in 'insani nedenlerle' ülkesine iade edildiği açıklandı.

Kyodo ajansının haberine göre, Kuzey Kore'nin resmi yayın organı KCNA, pazartesi günü ülkesine iade edilen 22 yaşındaki ABD vatandaşı Warmbier hakkında ilk kez bir haber yayımladı.

'Ağır iş cezasına mahkum olan ABD vatandaşı Otto Frederick Warmbier, Kuzey Kore Merkez Mahkemesinin 13 Haziran 2017 tarihli kararı uyarınca insani nedenlerden dolayı aynı gün ülkesine gönderilmiştir.' ifadelerine yer verilen haberde, Warmbier'in ciddi sağlık sorunlarının nedenine ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi.

Öte yandan Washington Post, ABD'nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Joseph Yun'un Warmbier'i ülkesine getirmek için pazartesi günü gittiği Kuzey Kore'de burada hala tutuklu bulunan 3 ABD vatandaşı ile görüştüğünü duyurmuştu.

Söz konusu mahkumların makul derecede iyi durumda olduğunu vurgulayan Yun, mahkumların ne durumda yaşadığına dair detaylı bilgi vermemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson adına bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Warmbier'in serbest kaldığı ve ABD'ye dönüş yolunda olduğu aktarılmıştı.

Warmbier'in ve ailesinin mahremiyeti göz önünde bulundurularak daha fazla detaya girilmeyeceği vurgulanan açıklamada, Kuzey Kore'de tutuklu bulunan diğer 3 ABD vatandaşının da serbest bırakılması için temasların sürdüğü belirtilmişti.

Öte yandan Amerikan medyasına konuşan Warmbier'in ailesi, çocuklarının koma halinde olduğunu iddia etmiş, ancak bu açıklama ABD'li yetkililer tarafından teyit edilmemişti.

Warmbier, geçen yıl turist olarak gittiği Kuzey Kore'de kaldığı otelde bir 'propaganda tabelası' çaldığını kabul etmiş, mart ayında görülen duruşmasında 'devlete karşı suç işlediği' gerekçesiyle 15 yıl ağır iş cezasına çarptırılmıştı. Virginia Üniversitesi öğrencisi olan Warmbier'in duruşması 1 saat sürmüş, ABD Dışişleri Bakanlığı ise Warmbier'in ceza almasını şiddetle kınamıştı.

Pyongyang yönetimi mayısta Pyongyang Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde çalışan ABD vatandaşı Kim Hak Song'un 'ülkeye karşı düşmanca davranışları' ve aynı üniversitede ders vermesi için ülkeye çağrılan Kim Sand Dok'un da 'ülkeyi karıştırmaya yönelik düşmanlık eylemi' gerekçesiyle tutuklandığını duyurmuştu.

Bir diğer ABD vatandaşı Dong-chul da 2015 yılında, doğduğu ülke olan Güney Kore adına casusluk yaptığı suçlamasıyla Kuzey Kore'de 10 yıl hapis cezası almıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile