Kuzey Kore Lideri Kim'in Silah Pazarligi Için Rusya'yi Ziyaret Edecegi Iddiasi

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile silah pazarligi yapmak üzere Rusya’ya gitmeyi planladigi iddia edildi.

ABD basini, Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un silah pazarligi yapmak üzere Rusya’ya gidecegini öne sürdü. ABD basininin istihbarat kaynaklarina dayandirdigi haberlere göre özel zirhli treni ile Rusya’nin Vladivostok kentine gitmeye hazirlanan Kim, burada Putin ile Ukrayna savasinda kullanilmak üzere Moskova’ya silah saglama konusunu masaya yatiracak. Iki liderin de 10-13 Eylül tarihleri arasinda yapilmasi planlanan Dogu Ekonomi Forumu’na katilmak üzere Uzak Dogu Federal Üniversitesi kampüsüne gidecegi ögrenilirken, yeri ve tarihi kesin olarak bilinmeyen görüsmenin bu kapsamda gerçeklesebilecegi ifade edildi. Haberde, iki liderin Moskova’nin gelismis uydu ve nükleer denizalti göndermesi karsiliginda Kim’in Rusya’ya top mermileri ve tanksavar füzeleri gönderme planini ele alacagi iddia edildi.

ABD’den silah müzakerelerini durdurma çagrisi

Basina yansiyan haberlerin ardindan açiklama yapan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Rusya ile Kuzey Kore arasinda silah satisi konusunda lider düzeyinde diplomatik faaliyetler beklediklerini söyledi.

Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu’nun geçtigimiz ay Kuzey Kore’ye yaptigi ziyaretin amacinin Pyongyang’i Rusya’ya topçu mühimmati satmaya ikna etmek oldugunu kaydeden Watson, Kuzey Kore’yi Rusya ile silah müzakerelerini durdurmaya ve Rusya’ya silah satmama taahhüdüne uymaya çagirdi.

Müzakere iddiasini dile getirmisti

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby geçtigimiz hafta yaptigi açiklamada Kuzey Kore ve Rusya’nin aktif olarak silah müzakereleri yürüttügünü söylemisti. "Bu müzakerelerin ardindan üst düzey görüsmeler önümüzdeki aylarda devam edebilir. Potansiyel anlasmalarla Rusya, Kuzey Kore’den Ukrayna’da kullanmayi planladigi önemli miktarlar ve çesitli türlerde mühimmat alabilir" ifadesini kullanan Kirby, Kuzey Kore’nin daha önce Rusya’ya silah satmayacagini açikladigini hatirlatmisti.

Rus heyeti Kuzey Kore’ye gitmisti

Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu ve beraberindeki heyet 1950-1953 yillari arasinda süren Kore Savasi’nin sona erisinin kutlandigi "Zafer Günü" vesilesiyle geçtigimiz Temmuz’da Kuzey Kore’ye gitmisti. Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ve Soygu’nun milli savunma ve güvenlik alanindaki ikili meseleler ve bölgesel ve uluslararasi güvenlik konularinda görüs alisverisinde bulundugu ve fikir birligine vardigi ifade edilmisti. Kim - Soygu görüsmesinin iki ülke arasindaki ulusal savunma ve güvenlik alanindaki stratejik ve taktik isbirliginin daha da derinlestirilmesi için önemli bir firsat oldugu kaydedilmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile