Kuzey Kore'nin Covid-19 Reçetesi

Kuzey Kore'nin Covid-19 Reçetesi

Süpheli Covid-19 vaka sayisinin 2.24 milyona ulastigi Kuzey Kore’de yüksek ates olarak adlandirilan hastalikla mücadele için bitki çayi ve tuzlu su içme önerisinde bulunuldu. Hijyenik çözelti üretimi için baskent Pyongyang’a binlerce ton tuz gönderildi.

Kuzey Kore’de geçtigimiz hafta ilk Covid-19 vakasinin resmi olarak dogrulanmasinin ardindan ates belirtisi gösteren süpheli hasta sayisinin 2.24 milyona ulasirken, hükümetin potansiyel Covid-19 enfeksiyonlarini alternatif yöntemlerle tedavi etmeye çalistigi ortaya çikti. Iktidardaki Kore Isçi Partisi’nin yayin organi olan Rodong Sinmun Gazetesi’nde yayinlanan haberde, ciddi semptomlar göstermeyen hastalara zencefil, hanimeli ve sögüt yapragi çayi içme tavsiyesinde bulunuldu.

Devlet kanali Kore Merkez Televizyonu da (KCTV) gün boyunca tuzlu suyla gargara yaparak hastalik riskinden kaçinmaya çalisan bir çiftle yapilan röportaja yer verdi. Devlet kontrolündeki haber ajansi KCNA da hijyenik çözelti üretimi için baskent Pyongyang’a binlerce ton tuz gönderildigini yazdi.

Durumu daha ciddi olan hastalara agri kesici ve antibiyotik tedavisi önerildi.

3 bin asker 24 saat çalisiyor

Rodong Sinmun Gazetesi, "Ülkedeki tüm insanlarin, Kore Isçi Partisi Merkez Komitesi’nin kararliligi, iradesi, ve taktikleri dogrultusunda söz konusu ciddi saglik krizini asmak için salgin önleme seferberligine katildigini" duyurdu. Ihtiyaç sahibi ailelere parti yetkilileri, kamu görevlileri ve gönüllüler tarafindan bagislanan ilaçlarin ve gida maddelerinin ivedilikle ulastirildigi belirtildi. "Kore Halk Ordusu’nun askeri tip alaninda çalisan yaklasik 3 bin üyesi, baskentteki yüzlerce eczanede 24 saat esasina uygun olarak ilaç dagitimini ve tedarikini gerçeklestirmek için devrim niteliginde bir sistem hayata geçirdi" denilen haberde, tip alanindaki egitmen ve ögrencilerin de salginla mücadelede ön saflarda yer aldigi vurgulandi.

Üretim faaliyetleri sürüyor

Yüksek ates belirtisi ile kendini gösteren vakalara ragmen üretim faaliyetlerin sürdügü kaydedilirken, "Hwasong bölgesindeki 10 bin dairenin insasi ve Ryonpho Sera Çiftligi gibi büyük projelerin planlandigi gibi sürdügü ve pirinç sevkiyati gibi hayati tarimsal faaliyetlerin devam ettigi" ifade edildi.

Ilaç ve asi teklifleri reddedilmisti

Personel, ilaç ve ekipman sikintisinin yasandigi Kuzey Kore 2020 yilinin baslarinda salgindan korunmak için sinirlarini kapatirken, ülke lideri Kim Jong-un disaridan gelen tibbi destekleri reddetmisti. Küresel asi paylasim programi COVAX çerçevesinde geçtigimiz yil ülkeye gönderilmek istenen Çin üretimi 3 milyon doz asi da geri çevrilmisti. Güney Kore yönetimi de asi, tibbi malzeme ve personel teklifine yanit alamadigini açiklamisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile