'Kuzeydoğu'nun Zirvesinde Tırmanış Festivali

Erzurum'da düzenlenecek Büyükşehir Belediyesi Emrah Özbay Uluslararası Buz Tırmanış Festivali öncesinde, Türk dağcı Tunç Fındık'ın da aralarında bulunduğu ekip, donmuş 20 şelalede rota açma çalışması ve inceleme yaptı Milli dağcı Fındık: 'Erzurum kış dağcılığı, buz tırmanışı, tur kayağı gibi aktiviteler için mükemmel bir yer' Atak Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Bayram: 'Festival kapsamında dünyanın en iyi master tırmanıcıları burada olacak'.

FAHRETTİN GÖK - Milli dağcı Tunç Fındık'ın da aralarında bulunduğu ekip, Erzurum'da yerli ve yabancı 150 dağcının katılımıyla düzenlenecek Büyükşehir Belediyesi Emrah Özbay Uluslararası Buz Tırmanış Festivali öncesinde, donmuş şelalelerde rota açma çalışması ve inceleme yaptı.

Erzurum'da bu yıl dördüncüsü 22-26 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalin hazırlıkları başladı.

Organizasyona Türkiye'nin yanı sıra 11 ülkeden katılacak sporcular, Uzundere ve Tortum ilçelerinde, yüksekliği 20 ile 300 metre arasında değişen 20 donmuş şelalede tırmanış yapacak.

'14x8000 Tırmanış ​Projesi'nde yer alan tek Türk dağcı Tunç Fındık, beraberinde Mustafa Kalaycı ve Çetin Bayram ile tırmanışların gerçekleştirileceği donmuş şelalelerde, bir hafta rota açma çalışması yaptı.

Milli dağcı Fındık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu çalışma kapsamında tırmanış yaptıklarını ve şelalelerin tepelerindeki emniyet istasyonlarını kontrol ettiklerini söyledi.

Festival zamanı koşulların ne durumda olacağını incelediklerini belirten Fındık, şöyle konuştu:

'Buranın ünü giderek artıyor. Tırmanış camiası, büyük bir camia değildir. Herkes yeni ve değişik şeylerin olduğu yere gitmek istiyor. Burası da son moda bir yer. Bölgenin potansiyeli var. Gördüğünüz şelaleler ulaşımı kolay olan, lojistiği sıkıntılı olmayan yerler. Lojistiği zor olan, dağların tepesinde, uzak köşesinde, belki de günlerce sürecek yürüyüşle ulaşılabilecek donmuş şelaleler de var. Potansiyel müthiş ve keşfedilmeyi bekleyenler de bulunuyor.'

Türkiye'nin bir dağ ülkesi olduğunu, özellikle kaya ve teknik tırmanış açısından çok önemli olabilecek bir potansiyeli bulunduğunu aktaran Fındık, 'Bunların değerlendirilmesi, bulunması ve envantere geçirilmesi gerekiyor. Erzurum kış dağcılığı, buz tırmanışı, tur kayağı gibi aktiviteler için mükemmel bir yer. Bizim alanımız olan teknik tırmanış konusunda da her gün yeni şeyler ortaya çıkarıyoruz. Türkiye'nin her yeri için bu geçerlidir' şeklinde ifadeler kullandı.

- Tırmanışlar UIAA faaliyet programına girdi

Festival organizatörü, Atak Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Çetin Bayram ise, yerli ve yabancı dağcıların donmuş şelalelere rahatça tırmanabilmesi için hazırlıkları tamamladıklarını söyledi.

Buz tırmanışının Türkiye'de yeni bir branş olduğunu dile getiren Bayram, 'Bu coğrafyada ulaşım, lojistik ve güvenlik açısından düşünüldüğünde buz tırmanışının Türkiye'de yapılabildiği tek yer Erzurum. Festival kapsamında dünyanın en iyi master tırmanıcıları burada olacak' dedi.

Bayram, geçen yıl Cevizli Vadisi'nde 100-150 metre yüksekliğindeki şelalelerde yaptıkları faaliyetin dünya gündeminde geniş yer bulduğunu ifade ederek, 'Festival, Uluslararası Tırmanma ve Dağcılık Federasyonu (UIAA) tarafından da gençlik komisyonunun faaliyet programına alınan ülkemizdeki ilk tırmanış faaliyeti. Bu da çok ciddi bir başarı. Buradan ekstrem sporlara ilgi duyanları, tırmanış yapmasalar bile buraya davet ediyorum' diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile