Eski devlet bakanlarından Yılmaz Karakoyunlu'nun yazdığı ve 1942-1944 yılları arasında yürürlükte olan Varlık Vergisi'nin toplum üzerinde yarattığı çarpıklıkları konu edinen oyun, 11 kişilik oyuncu kadrosu ile izleyicilerle buluştu.
Oyunun yönetmeni Galip Erdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağustosta provalara başladıklarını ve güldürürken düşündüren bir oyunun ortaya çıktığını söyledi.
Erdal, oyunun hazırlık aşamasında dönemin gazetelerinden de faydalandıklarını belirterek şunları kaydetti:
''Bizim anlatmak istediğimiz, vurguncuların, borsacıların durumunu ortaya koymak. Her dönem olduğu gibi burada da kabak yine halkın başına patlıyor. Oyunda da günümüzde halen geçerli olan söylemler var. Her zaman olduğu gibi adil olmayan bazı düzenler var. Bunları doğal olarak oyun içinde tartışıyoruz. Karakterlerimiz yaşayan insanlar. Mutlaka etrafınızda olan insanlarla özdeşleştirebilirsiniz. Kıyafetler değişiyor ancak insanlar değişmiyor. Oyunda adaletin olmadığı yerde kendi adaletini yaratmaya çalışan insanlar görülüyor. Yakın tarihimizden bir döneme, bilmeyenler için küçük bir ışık tutacak ve çıkarken düşündürecek.''
Tiyatronun görevinin eleştirmek ve topluma ayna tutmak olarak tanımlayan Erdal, izleyicilerin bu durumu göz ardı etmeden oyunu izlemeleri gerektiğini ifade etti.
-''Türkiye'de devlet tiyatrosu olmazsa, tiyatro çöker''-
Devlet tiyatrolarının özelleştirilmesi tartışmalarına da değinen Erdal, özelleştirmenin mümkün olamayacağını söyledi.
Erdal, şunları dile getirdi:
''Devlet tiyatroları özelleşemez. Kimse almaz zaten. Ama yeniden yapılanma tabii ki söz konusu. Devletin mutlaka desteği olmalı. Özelleştirme olmaz. Ben tüm parti dönemlerinde çalışmış biri olarak söyleyebilirim ki devlet tiyatroları her zaman özgürdür. Ben, hiçbir baskı yaşamadım, şu dönemde de yaşamıyorum. Biz her şeyi oynuyoruz çünkü. Herkesi ayrım gözetmeden oynarız. Yeter ki iyi işler olsun. İnsanlar İstanbul Şehir Tiyatrosu ve Devlet Tiyatrosu'ndaki yapıyı karıştırıyorlar. Şehir tiyatrosunda bazı yanlışlıklar var ama onun da düzeleceğine inanıyorum.
Sadece 21 ilde devlet tiyatrosu var, neden 50 ilde olmasın- Konservatuvar mezunu arkadaşlar var. Her yıl özel okullar, kurslar hariç 500 kişi mezun oluyor. Kapanmanın, özelleşmenin aksine sahne sayısı devlet desteği ile artmalı ki ihtiyaca cevap verilsin. Türkiye'de devlet tiyatrosu olmazsa, tiyatro çöker. Bugün Van'da kalan arkadaşlar hala konteynerde tiyatro oynuyor. Bunu devlet yapacak tabii. Devlet sayesinde her yere gidiyoruz. Neyi satacağız ki-''
Muhabir: Metin Aktaş
Yayıncı: Kamuran Akkuş
'Kuzguncuklu Fazilet'
Bursa Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu, Varlık Vergisi'ni konu edinen ''Kuzguncuklu Fazilet'' oyunu ile sezonu açtı.