KUZKA'dan Sinop'a 3 Milyon TL SOGEP Destegi

KUZKA'dan Sinop'a 3 Milyon TL SOGEP Destegi

Sinop’ta gençlerin, kadinlarin ve engellilerin desteklenmesine yönelik Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi (KUZKA) tarafindan uygulanan Sosyal Gelismeyi Destekleme (SOGEP) Programi kapsaminda 3 projeye yaklasik 3 milyon TL destek saglanacak. Program kapsaminda dezavantajli konumdaki kesimlerin salep, ahsap oyuncak ile dogal yöresel ürünler üretmesi saglanarak ekonomik olarak kalkinmalari hedefleniyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca desteklenen ve Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi’nin uyguladigi SOGEP kapsaminda “Saleple Kazaniyorum”, “Engelleri Ahsap Oyuncak Üreterek Asiyoruz” ve “Dogalligin Kadin Eliyle Bulustugu Nokta Durakhan” projelerinin sözlesmeleri imzalandi. Sinop Valiligi Toplanti Salonu’nda Sinop Valisi Sinop Valisi Erol Karaömeroglu baskanliginda düzenlenen proje imza törenine KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Duragan Kaymakami Ahmet Tozlu, Ayancik Kaymakami Ismail Pendik, Sinop Il Tarim ve Orman Müdür Yardimcisi Ahmet Tam, Duragan Belediyesi Baskani Ahmet Kiliçaslan ile proje ortagi Sinop Üniversitesi Ayancik Meslek Yüksekokulu, Ayancik Ilçe Milli Egitim Müdürlügü, Sinop Ili Ayancik Köylere Hizmet Götürme Birligi, Duragan Ilçesi Köylere Hizmet Götürme Birligi, Ayancik Sakatlar Dernegi ve Durakhan Anneleri Kadin Girisimi Üretim Isletme Kooperatifi temsilcileri katildi.



Sinop’ta 3 projeye 3 milyon TL destek saglanacak

Proje ile ilgili protokol imza töreninde bilgilendirme sunumu gerçeklestiren KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Sinop’ta Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi kapsaminda 3 projenin desteklenmeye hak kazindigini belirterek, “Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan yürütülen ve uygulamasini yerelde kalkinma ajanslarinin gerçeklestirdigi Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi kapsaminda 2021 yilinda Sinop’tan teklif edilen 3 proje desteklenmeye hak kazanmistir. Bu kapsaminda Sinop Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nün sundugu “Saleple Kazaniyorum” projesi, Ayancik Kaymakamligi Köylere Hizmet Götürme Birligi’nin sundugu “Engelleri Ahsap Oyuncak Üreterek Asiyoruz” ve Duragan Kaymakamligi’nin sundugu “Dogalligin Kadin Eliyle Bulustugu Nokta Durakhan” projeleri basarili oldu. 3 projenin bütçesi 3 milyon 244 bin 478 lira olup Sanayi ve Teknoloji Bakanligi bu projelere 2 milyon 790 bin lira katki saglayacak. Üç projede de ortalama destek orani yüzde 86’dir” seklinde konustu.



Salep üretimi yayginlastirilacak

Projelere iliskin detayli bilgi veren Genel Sekreter Genç, “Sinop Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nün sundugu “Saleple Kazaniyorum” projesiyle çiftçilerimiz salep yetistiriciligi ile gelir elde etmelerini amaçliyoruz. Kurulacak olan isleme ve paketleme tesisi ile de kadin ve genç bireylerimize gelir artirici faaliyetlerine destek saglayacagiz. Projeyle tarla sartlarinda salep üretimi ile bölge dogasinda yetisen salep türlerinin bilinçsiz ve sürdürülebilir olmayan yöntemlerle toplanmasi ve zarar görmelerini engellemeyi amaçliyoruz. Bu sayede mevcut ekosistemi koruyarak, salep yetistiriciligini sürdürülebilir, salep ise gelir elde edilebilecek bir ürüne dönüstürmüs olacagiz. Proje kapsaminda 50 çiftçiye salep yetistiriciligi hakkinda teorik ve uygulamali egitimler ile pazarlama, satis ve girisimcilik egitimleri verilecek. Sonrasinda çiftçilerimize dagitilan salep yumrularinin ekilmesi saglanacak, hasat edildikten sonra ise katma degerli ürüne dönüstürülebilmesi için isleme ve paketleme tesisi kurulacak. Bu tesiste 5 kadin ve 1 gencimizin istihdamini ön görüyoruz. Burada yas, kuru, soguk dondurulmus ve toz hallerinde üretilmis salep ürünlerinin satisi gerçeklestirilecek. Proje kapsaminda kurumsal kimlik ve marka tescil çalismalari ile Sinop Salebinin markalasmasi saglanacak. Uzun vadede projenin olumlu etkileri ile Sinop’ta Salep üretiminin artmasini hedefliyoruz” ifadelerini kullandi.

Engelliler ahsap oyuncak üretecek

“Engelleri Ahsap Oyuncak Üreterek Asiyoruz” projesine SOGEP kapsaminda 830 bin TL destek saglanacagini kaydeden Genel Sekreter Genç, söyle konustu: “Ayancik Kaymakamligi Köylere Hizmet Götürme Birligi’nin sundugu “Engelleri Ahsap Oyuncak Üreterek Asiyoruz” projesi, Ayancik ilçesinde yasayan issiz kadinlarin ve fiziksel engellilerin istihdama katilimlarinin artirilmasina yönelik bir projedir. Ayancik Ilçe Milli Egitim Müdürlügü ve Ayancik Sakatlar Dernegi proje ortagi, Sinop Üniversitesi Ayancik Meslek Yüksekokulu ise istirakçi olarak projeye katki saglamaktadir. Proje kapsaminda Ahsap Oyun- Oyuncak ve Süs esyalari üretilerek yerel, ulusal ve hatta uluslararasi pazarda kendine yer bulmasi ile hem bu süreç içerisinde insanlarin gelirinin artirilmasi, hem de yerel ekonominin canlanmasi ve ahsap oyuncagin Ayancik için bir destinasyon haline gelmesinin saglanmasi planlanmaktadir. Ayancik Sakatlar Dernegi bünyesinde bir atölye ve Ayancik Kaymakamliginin tahsis edecegi bir alanda atölye olusturulacaktir. Kurulacak atölyelerde, zimparalama, boyama, montajlama, kalite kontrol, paketleme gibi islemlerin yapilacagi tezgâhlar bulunacaktir. Ayancik Sakatlar Dernegi üyelerinden istihdama katilabilir durumda olan 20 bireyin ve sosyal güvencesi olmayan, en az ilkögretim mezunu 10 tane issiz kadinin istihdama katiliminin saglanmasi amaçlanmaktadir. Proje içerisinde ahsap boyama vernikleme egitimi ve ahsap hediyelik esya yapimi egitimleri gerçeklestirilecektir. Üretilen ahsap oyuncagin taninirligini artirmak, marka olusturma ve marka yönetimi, marka tescil islemleri, tanitim ve reklam faaliyetleri, tutundurma, müsteri iliskileri yönetimi, internet sitesi kurulumu ve e-ticaret satis modülü olusturulacaktir. Üretimi tamamlanmis olan ürünler proje kapsaminda anlasma yapilan firmalara sevk edilecektir. Ayrica Atölyelerin içerisinde yer alan sergi alanlarinda perakende olarak da satisa sunulacaktir”

“Projeyle Duragan’da, 30 kadina istihdam saglanacak”

Duragan Kaymakamligi’nin sundugu “Dogalligin Kadin Eliyle Bulustugu Nokta Durakhan” projesi ile Durakhan Kervansarayi’nda 30 kadinin istihdam edilebilirlikleri ve gelir seviyelerinin artirilmasina yönelik çalismalar gerçeklestirilecegini kaydeden Genel Sekreter Genç, “Duragan Belediyesi, Duragan Köylere Hizmet Götürme Birligi Baskanligi ile Durakhan Anneleri Kadin Girisimi Üretim ve Isletmesi Kooperatifi projenin ortaklaridir. Kadinlar; üretim, hizmet ve satis süreçlerine katilarak dogal ürün ve yöresel yemeklerin tanitimina katki saglayacaktir. Proje kapsaminda yöresel ürünlerden katma degeri yüksek yeni ürünlerin üretilebilmesi için atölyelerin kurulumu ve restoran için gerekli makine ve ekipman alimlari gerçeklestirilecektir. Kurulacak atölyelerden biri olan Pirinç Patlagi Atölyesi’nde pirinç tanelerinin pirinç patlagi haline getirilmesini saglayacak makine alimi gerçeklestirilecektir. Bir diger Zeytin Yapragi Atölyesi’nde zeytin yapraklarinin uygun ortamlarda kurutulmasi, ayiklanmasi ve paketlenmesi saglanacaktir. Üçüncü olarak da Duragan Mahramasi Atölyesi’nde Duragan’a özgü mahramalarin dokunabilmesi için gerekli tezgahlar kurulacaktir. Kozmetik ürün üretim ve paketleme atölyesinde pirinç kepegi yagi üretimi yapilacaktir. Durakhan’i ziyarete gelenlere ve ilçe halkina hizmet vermek ve sicak satis saglayacak bir restoran kurulacaktir. Kurulacak atölyeler ve restoran ile Duragan ilçesinde katma degerli üretim yapilmasinin önü açilacaktir. Proje kapsaminda olusturulmasi planlanan atölyelerde ve restoranda görev alacak kooperatif üyelerine çalisma alanlarina göre çesitli egitimler gerçeklestirilecektir. Üretim hattinda çalisacak personeller için üretim safhalarinin tamami ve makinelerin kullanimi, soguk sikim yag üretimi, pirinç patlagi üretiminin yani sira satis ve pazarlama egitimi, hijyen, proje yönetimi, is güvenligi ve sagligi konularinda egitimler verilecektir. Bunlara ek olarak proje kapsaminda logo tasarim ve ambalaj tasarim danismanliklari, kalite belgesi alinmasi ve tanitim faaliyetleri de yürütülecektir” dedi.



“Proje destegiyle kadinlarimizin önü açildi”

Törende konusan Sinop Valisi Erol Karaömeroglu ise “Projelerin dezavantajli konumda olan kesimlerimizin önünü açacagini düsünüyorum. Kalkinma ajansi olarak bu projelerle dezavantajli konumda olan kesimlerimize destek saglamisiz. Bu açidan güzel oldugunu düsünüyorum. Kadinlarimizin önünü açmisiz. Kadinlarimizin güzel seyler yapacagini düsünüyorum. Ben bu projelerin hazirlanmasinda emegi geçen tüm arkadaslarimizi tebrik ediyorum. Bu konuda ilimizde öncü olduklari için ayrica kutluyorum. Ilimize hayirli olmasini temenni ediyorum” diye konustu.

Konusmalarin ardindan projelere iliskin düzenlenen toplanti, Sinop Valisi Erol Karaömeroglu ve KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç’in proje sahipleriyle proje sözlesmelerinin imzalanmasiyla sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile