KUZKA'nin Destegiyle Kastamonu'da Ariciligi Gelistirecek Proje Açiklamasi Maliyet Yüzde 20 Azaldi

KUZKA'nin Destegiyle Kastamonu'da Ariciligi Gelistirecek Proje Açiklamasi Maliyet Yüzde 20 Azaldi

Kastamonu’da, Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi destegiyle kurulan tesis sayesinde aricilarin giderleri yaklasik yüzde 20 azaltildi.

Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi’nin (KUZKA) Bati Karadeniz Kalkinma Programi (BAKAP) çerçevesinde Kastamonu Ili Ari Yetistiricileri Birligi’ne sagladigi destekle bal paketleme tesisi kuruldu. Yaklasik 2 milyon TL bütçeye sahip proje ile kurulan tesiste, aricilarin il disindan temin ettigi fondan sekeri ve temel petek üretimi yapilarak üretim girdi maliyetlerinin düsürülmesi saglandi. Kastamonu Is Gelistirme Merkezi’nde (ISGEM) kurulan tesiste yillik kapasitesi ortalama 100 ton fondan sekeri, 10 ton da bal mumundan geri dönüsümle temel petek üretilmeye baslandi. Üretim sayesinde üreticilerin üretim girdi maliyetleri yaklasik yüzde 20 düsürülürken, geri dönüstürülen 5 ton kullanilmis bal mumu ile de önemli bir ekonomik kazanim elde edildi.

“Bütün aricilarimiz kurulan tesisin imkanlarindan faydalanabiliyor”

Proje ile ilgili bilgi veren Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi (KUZKA) Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Bati Karadeniz Kalkinma Programi (BAKAP) kapsaminda Sinop, Kastamonu ve Çankiri’da toplam 13 projeye destek sagladik. Bu projelerden bir tanesini de Kastamonu Ari Yetistiriciler Birligi ile hayata geçirdik. Projede, aricilarin temel girdi maliyetlerini düsürmeyi ve ürünlerinin katma degerini arttirarak pazarlama süreçlerine katki saglamayi hedefledik. Aricilik faaliyetinde yogun olarak kullanilan petek ve yine arilarin beslenmesinde kullanilan fondan sekeri aricilarimizin üretim maliyetlerini dogrudan etkiliyor. Bu da diger illerdeki aricilarla olan rekabet güçlerini de etkiliyor. Proje sayesinde kurulan tesis ile bu ihtiyaçlari karsilayacak gerekli makine ekipmanlar tedarik edildi. Daha önce il disindan tedarik edilen petek ve fondan sekerinin ilimizde üretimi gerçeklestirilmeye baslandi. Birlik vasitasiyla da aricilara uygun fiyatlarla verilmeye baslanmis oldu. Tesisteki modern makineler sayesinde de hijyenik sartlarla gida standartlarina uygun bir sekilde bal dolumu ve paketleme hizmetleri de veriliyor. Bu sekilde hem tüketicilerin güveninin kazanilmasi hem de ürünün markalasma sürecinde oldukça önem kazandi. Kastamonu merkez ve 19 ilçesinde faaliyet gösteren yaklasik bin 200’e yakin aricimiz mevcut. Bütün aricilarimizda bu imkanlardan faydalanabiliyorlar. Ayni zamanda projemizin çevreye ve dogaya saygili bir tarafi da söz konusu. Kullanildiktan sonra atiga dönüsen petekler proje kapsaminda yine tedarik edilen makine ekipmanlar kullanilarak geri dönüstürülmekte ve tekrar petek üretimi gerçeklestirilmektedir. Bu anlamda aslinda atik malzemeleri de tekrar ekonomiye kazandirmis oluyoruz” dedi.



“5 ton civarinda atik petegin yeniden üretime alinarak ekonomiye kazandirilmasi hedefleniyor”

Yillik 5 ton civarindaki atik petegin yeniden üretime alinarak ekonomiye kazandirilmasinin hedeflendigini söyleyen Genç, “Kastamonu’da genellikle su ana kadar il disindan gelen peteklerin kullanimi söz konusuydu. Burada kullanilan dogal petekler tekrar geri dönüstürüldügü için aslinda gida açisindan insana herhangi bir zarari olmayan petek üretimi de gerçeklestirilmis oluyor. Bu da hem tüketim hem de insanlar açisindan projenin kiymetli tarafi oluyor. Proje çerçevesinde yillik 5 ton civarinda atik petegin yeniden üretime alinarak ekonomiye kazandirilmasi hedefleniyor” diye konustu.



“Tesisimizde ürettigimiz ürünleri, aricilik yapan insanlara uygun maliyetlerle sunmayi basardik”

Kastamonu Ili Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Cem Basar ise, “Birligimizde eksik gördügümüz bazi yönler vardi. Makinelesme anlaminda biraz geride kalmistik. Bununla ilgili çesitli illerde ziyaretlerde bulunduk. Bu ziyaretlerde neler yapilabilir, neler yapilmis ya da yapilan yanlislar neler bunlari ögrenmeye çalistik. Bu ziyaretler sonucunda da kafamizda kabataslak bir fikir olustu. Bunlara karar verdik. Bundan sonra da bu projeleri gerçeklestirmek için bir yola çiktik. Sansliydik ki biz yola çiktigimizdan çok kisa bir süre sonra Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi’nin (KUZKA) bir çagrisiyla karsilastik. Bu çagriyla beraber de KUZKA üzerinden bir proje yapma gelisiminde bulunduk. Projemiz yaklasik bir yil sürdü. Bir yilin sonunda çok sükür projemizi artik tamamlama asamasina geldik diyebiliriz. Bu önemli destek için Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi’na tesekkür ediyorum. Makinelerimiz hizmet vermeye basladi.

Özellikle hem birligimizin üyelerine hem de Kastamonu’da aricilik yapan insanlara bu makinelerde üretmis oldugumuz ham maddeleri uygun maliyetlerle sunmayi basardik. Kastamonu’da fondan sekeri ve temel petek üretimi yapan bizden baska kimse yok. Civar illerimizde ise bildigimiz kadariyla sadece bir iki tanesinde üretiliyor. Bizim temel amacimiz Kastamonu’daki aricilarimiza hizmet etmek. Bu makinalar sayesinde üreticilerimize, dogal ve hiçbir katki maddesi içermeyen ürünler üreterek girdi maliyetlerini düsürmeyi amaçlamistik. Bu nedenle su anda ürettigimiz hem fondan sekerini hem de temel petekleri üreticilerimize uygun maliyetlerle sunmaktayiz” seklinde konustu.



Dogal bal mumlari geri dönüstürülerek üretime kazandiriliyor

Köylerde aricilarin kullanmis olduklari petekleri tekrar üretime alarak ekonomiye kazandirdiklarini söyleyen Basar, “Üretimde dogal geri dönüsümlü petekleri kullaniyoruz. Aricilarimizdan kullandiklari eskiyen petekleri alarak onlari eritiyoruz. Erittikten sonra ham külçe haline getiriyoruz. Daha sonra sterilizasyon kazaninda yüksek sicaklik altinda üretime hazir hale geliyor. Kazanda 120 derece sicaklikta atmosferik basinç altinda 15 dakika boyunca sterilize oluyor. Yani içindeki bütün zararli mikroorganizmalar, bakteriler ne varsa ölüyor. Öldükten sonra üretim hattina aliyoruz. Orada balmumumuz basiliyor. Bu sayede güvenle balini tüketebilecegimiz bir ürünü üreterek insanlarimiza sunmus oluyoruz. Üretimde kullandigimiz hiçbir sey yok olmuyor. Peteklerdeki bal mumlari zamanla kullanima bagli olarak yipraniyor, eskiyor. Bunlari aricilarimiz daha sonra bize geri getiriyor. Biz de bunlari geri dönüsümle üretime kazandiriyoruz. Daha önceden Kastamonu’da bal mumu üretim tesisi olmadigi için küçük çapli üreticiler bunlari atiyordu ve nihayetinde ziyan oluyordu. Bizim tesisimiz faaliyete geçirdikten sonra bunlari toplamaya basladik. Hatta ilerleyen dönemlerde ilçe ve köylerdeki aricilarimizdan kullanilmis petekleri kendimiz almak suretiyle üretime kazandirmayi hedefliyoruz. Onlara da kendi üretmis oldugumuz ürünleri sunmak istiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Üretim maliyetlerinde yüzde 15-20 arasinda düsüs oldu”

Üretim maliyetlerindeki düsüsten bahseden Basar, “Üretim tesisimizle birlikte daha önceden Ordu ve Mugla gibi illerden temin edilen temel petek ve fonda sekerini kendimiz üretmeye basladik. Bu sayede yüksek girdi maliyetlerinden kurtulmus olduk. Piyasa sartlarina göre yaklasik yüzde 15 ve 20 civarinda girdi maliyetlerimiz düstü. Aricilar olarak daha düsük maliyetli üretim yapma imkanina kavusmus olduk. Bu ürünleri birligimize kayitli bin 200 üreticimize, Kastamonu merkezde kurmus oldugumuz satis ofisimiz araciligiyla uygun maliyetlerle sunmaktayiz. Bu sekilde ürettigimiz ürünleri hem birligimize kayitli üreticiler hem de küçük çapta aricilik yapan insanlar, il merkezinde bulunan birligimizin satis ofisinden satin alabilmektedirler. Bunun yani sira üyelerimize özel olarak ilçelere gittigimiz zaman bu ürettigimiz ürünleri götürüyoruz. Ilçelerimizde üretim yapan vatandaslarimiz bizimle iletisime geçmeleri halinde ürünlerimizin tamamina ulasabilmektedirler” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile