Kuzuların Koyunlarla Muhteşem Buluşması

Kuzuların Koyunlarla Muhteşem Buluşması

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Gönen köyünde sabah ve akşam saatlerinde kuzularla annelerinin kavuştuğu anlar renkli görüntüler oluşturuyor.

Gönen Köyü Muhtarı M. Ali Gökler, yaklaşık bin 400 koyunun bulunduğu çiftlikteki 400 kuzunun ayrı ayrı yerlerde kaldıkları anneleriyle her gün beslenmek için bir araya geldiğini belirterek, "Bu buluşma ve manzara burada her gün iki kez yaşanıyor. Ben buna 'vuslat' diyorum. Anne ile kuzuların buluşmasında burada insan değişik duygulara kapılıyor. Yavrunun yüzlerce hayvan içerisinden annesini bulması, yavrusunu araması olayı beni duygusal anlamda çok etkiliyor" dedi.

Bu buluşma esnasında bazı koyunların annelik vazifesini çok fazla umursamayabildiğini, ancak bu durumlarda araya giren çobanların iki tarafı bir araya getirmeye çalıştığını dile getiren Gökler, "Normal şartlarda kuzuların yüzde 90'ı annesini, anne de yavrusunu bulur. Bu buluşma anı, en fazla 3-5 dakika sürer. Buluşmanın ardından koyunun yavrusunu emzirmesi 15 dakika kadar sürer. Daha sonra birlikte gezerler, yarım saat sora ise ayrılırlar. Herkes kendi istirahatına kendi bölgesine çekilir, hiçbirkarışıklık olmaz. Bu duygusal buluşma anını herkes görmeli" şeklinde konuştu.

Gökler, buluşmanın seyrine doyum olmayan bir manzara da oluşturduğuna vurgu yaparken, annenin kuzuyla buluşmasının bazen, insana mahşeri hatırlattığını, bazen de anneliğin kıymetini anlattığını ifade ederek, "Bu buluşma çok orijinal bir şeydir; yüzlerce koyunun arasından kuzunun annesini bulması çok ilginçtir, sesiyle, kokusuyla, iç güdüsüyle hareket eden koyun ve yavrularının buluşması Allah-u Teala'nın yarattığı müthiş bir olaydır diyorum ben" dedi.

Gökler, Gönen köyünde İzmir'de yaşayan hemşehrileriyle birlikte kurdukları çiftlikte 250 baş koyunla başladıkları proje kapsamında bugüne kadar ulaştıkları hayvan varlığının bin 200 olduğunu, yılsonunda ise bu sayıyı kuzularla birlikte 2 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Gökler, "1 milyon liralık bir proje bu. Çiftliğimizde yaklaşık 700 anaç var. Gerisi de yeni doğan kuzu. 2012 yılında 220 kuzumuz oldu. Bunlara baharın da müjdecisi diyoruz. Mayıs'ın 15'isinde sonra tekrar bir doğum daha var.300-400 kuzu daha bu dönemde almayı planlıyoruz" dedi.

Muhtar Gökler, bu yıl çetin geçen kış şartları nedeniyle çiftlikte bulunan koyun ve kuzuları yayılıma çıkaramadıklarını, hatta yem stoklarının da yetmediğini ifade ederek, "Kış şartları ağır olduğu için sürekli yem takviyesi yaptık. Ama olsun kar berekettir, nimettir. Uzun süre yayılıma çıkamadılar ama kar çamurun kalkmasıyla birlikte önümüzdeki günlerde tekrar yayılıma çıkarmaya başlayacağız" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile