La Palma Adasi'ndaki Volkan Bir Ayda 85 Milyon Metreküp Lav Püskürttü

Uzmanlar, henüz resmi adi konulmayan yanardagin kisa sürede sönmesini beklemiyor.

Ispanya'nin güneybatisindaki Kanarya Adalari grubundan La Palma Adasi'nda 19 Eylül'den bu yana aktif olan Cumbre Vieja Yanardagi bu zamana kadar 85 milyon metreküp lav püskürttü.

La Palma Adasi'nda aktif duruma geçmesinden bu yana birinci ayini dolduran volkan rekor sayilacak düzeyde lav çikarmaya devam ediyor.

Yerel yönetim kaynaklari ve Volkanoloji Enstitüsü uzmanlari yanardagdan bu zamana kadar 85 milyon metreküp lav çiktigini, 9 milyon metreküp külün etrafa yayildigini ve 56 bin ton kükürt dioksit emisyonu oldugunu açikladi.

Yanardagdan çikan lavlar yaklasik 900 hektarlik alani kaplarken, kilise, mezarlik, futbol tesisinin de aralarinda oldugu ancak çogunlugu ev olan 2 bine yakin binayi yakip geçti.

Bölgede simdiye kadar 7 bin kisi evlerinden tahliye edilmis durumda.

Yetkililer, ilki 28 Eylül'de Atlas Okyanusu'na dökülen lavlarin ikinci koldan da denize ulasmasi halinde yeni tahliyelerin olabilecegini ifade ediyor.

Hizli bir sekilde akisi devam eden ikinci koldan dökülen lavlarin denize sadece 100 metre uzaklikta oldugu, önümüzdeki saatlerde denize ulasacagi bildiriliyor.

- Uzmanlar, yanardagdaki patlamalarin uzun sürecegini düsünüyor

Kanarya Adalari'nda son 600 yilda 16 kez yanardag patlamasi görülürken, bunlardan en uzununun 1730'da Lanzarote Adasi'nda görüldügü ve Timanfaya Yanardagi'ndaki lav akisinin yaklasik 6 yil sürdügü (2 bin 55 gün) bilgisi paylasildi.

Uzmanlar, Cumbre Vieja Yanardagi'nin da kisa ve orta vadede sönmesinin beklenmedigini, lav akisinin ve gaz emisyonunun halen çok üst düzeylerde oldugunu belirtti.

La Palma Adasi'nda en son yanardag patlamasi 1971'de olmus ve Teneguia adi verilen volkan 24 gün (26 Ekim-18 Kasim) aktif kalmisti.

- Yanardagin resmi adi halen konulmadi

Diger yandan bu zamana kadar bulundugu bölgenin adindan dolayi bölge halki ve basin tarafindan Cumbre Vieja olarak adlandirilan aktif durumdaki yanardagin resmi adi halen konulmadi.

Cumbre Vieja Dogal Parki içinde bulunan yanardagin daha önce aktif olmamasindan dolayi adinin henüz konulmamasinin da normal oldugu kaydediliyor.

Yanardagin ismine, Bilimsel Arastirmalar Yüksek Konseyi'ne bagli Madencilik ve Jeoloji Enstitüsü'nün karar verecegi, Cumbre Vieja disinda Cabeza de Vaca, Jedey ya da Tajogaite isimlerinin de verilebilecegi iddia ediliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile