La Palma'da Yanardag Çevresinde Mahsur Kalan 3 Köpek Drone Ile Kurtarilacak

Ispanyol bir drone firmasi Aerocamaras, Ispanya’ya bagli La Palma Adasi’nda yer alan ve birçok volkanik patlamalarin yasandigi Cumbre Veca Yanardagi çevresinde mahsur kalan 3 köpegi drone araciligiyla kurtarmak için Ispanyol acil durum yetkililerinden izin aldigini açikladi.

Ispanya’nin güneybatisinda felaket bölgesi ilan edilen La Palma Adasi’nda yer alan Cumbre Vieja Yanardagi çevresinde 3 köpek mahsur kalmisti. Köpekler bir süre dronlar araciligiyla atilan yiyecek paketleri ile beslenmis, fakat su ana kadar kimse köpeklerin nasil kurtarilacagina iliskin bir çözüm üretememisti. Ayrica helikopterlerin bölgeye uçmasi ise, havadaki sicak gaz nedeniyle pervanelerin zarar görme ihtimali nedeniyle yasaklanmisti. Yasanan olayin ardindan Ispanyol bir drone firmasi ise, köpeklerin drone araciligiyla kurtarilmasi için Ispanyol acil durum yetkililerine bir öneri sunmustu. Acil durum yetkilileri tarafindan yapilan açiklamada, önerinin degerlendirildigi ve kurtarma görevine izin karari alindigi belirtildi.

Ispanyol Aerocamaras adli drone firmasi tarafindan yapilan açiklamada, mahsur kalan köpekleri drone üzerine yerlestirilen ve uzaktan kumanda ile yönetilen bir ag ile yakalayip, lav akintisinin üzerinden uçurarak kurtarmak için izin almasinin ardindan hazirliklara baslandigi kaydedildi. Aerocamaras’in Yönetim Kurulu Baskani Jaime Pereira yaptigi açiklamada, köpekleri tek tek yakalamak adina genis bir agla donatilmis 50 kilogram agirliginda bir drone göndermeyi ve mahsur kalan köpekleri, akan lavlarin üzerinden 450 metre uzaktaki güvenli bir yere uçurmayi planladigini belirtti.

Pereira, "Ilk kez bir hayvan drone araciligiyla kurtariliyor ve ilk kez drone ile yakalanmasi gerekiyor. Eger köpeklerin sahip oldugu son seçenek buysa, o zaman biz de onlarin pesinden gidiyoruz" ifadelerini kullandi.

Her bir köpegi aga çekmek ve onu uçurmak için 4’er dakikalarinin olacagini aktaran Pereira, "Istemedigimiz sey, lavlarin üzerinden uçarken pilin bitmesidir. Test uçuslari devam ediyor. Sonuçta görev, köpeklerin makineye nasil tepki verecegine bagli. Haftalardir çok az gida tüketiyorlar. Drone’a dogru gelebilirler veya ondan korkabilirler. Gerçekten onlarin tepkisine bagliyiz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile