Ladik'te Çiftçilere Kemirgen Uyarısı

Ladik Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Yunus Dal, çiftçileri ürünlere önemli miktarda zarar veren kemirgenlere karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Dal, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarla faresi ile iklim koşulları elverdiği süre içinde mücadele yapılabileceğine işaret ederek en etkili mücadele zamanının kıştan çıktıkları ve zayıf oldukları ilkbahar ile kışa girişteki sonbahar mevsimi olduğunu vurguladı.

Tarla farelerinin, başta buğday olmak üzere arpa, mısır, yulaf, nohut, bakla, susam, kavun, karpuz, kabak, domates, marul, biber, lahana, şeker pancarı gibi ürünlere zarar verdiğini belirten Dal, şunları kaydetti:

"Üreticilerimiz özellikle tarla faresinin doğal düşmanları olan kedi, köpek, gelincik, sansar, tilki, kartal, atmaca, doğan, şahin, baykuş, leylek, kerkenez gibi hayvanları korumalı, zehirli yemden önce, derin toprak işlemesi, münavebe, tarla temizliği, delikleri su ile doldurma, kapan kurma gibi işlemleri yapmalı. Kışlık ürünlerde ekim - mart ayları arasında havaların iyi gittiği günlerde, yazlık ürünlerde kemirgen görülür görülmez zehirli yemle mücadelesini yapmalıdır. İlaçlanacak tarla bir gün önceden gezilerek bütün fare delikleri kapatılıp, ertesi gün farelerce açılan işlek deliklerin içine tahta kaşık veya kamış çubukla el değdirmeden 5 zehirli buğday tanesi atılmalıdır."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile