Lagina antik kentinde 90 parça eser çıkarıldı

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Lagina antik kentinde bu yıl yapılan arkeolojik kazılarda bulunan çeşitli mimari parçalarla altın, gümüş ve bronzdan olu

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Lagina antik kentinde bu yıl yapılan arkeolojik kazılarda bulunan çeşitli mimari parçalarla altın, gümüş ve bronzdan oluşan 90'a yakın tarihi eser koruma altına alındı. Kazı çalışmalarında son olarak Hekate'nin elbisesinin altın süsleri de bulundu.

Turgut beldesi sınırları içindeki Lagina'da ve Hekate tapınağında bu yıl devam eden kazılarda, Kuzey Stao ile Stao kenarında dizili durumdaki dükkânlar ve bazı işyerleri gün yüzüne çıkarılıyor. Kazılarda ayrıca Hekate tapınağının kutsal havuzuyla çevresindeki kutsal çeşme ve onun yanında yer alan mermer namazgâh da ortaya çıkarıldı. Bu yıl çıkarılan eserler arasında, çeşitli mimarı parçalarla aralarında Hekate'nin elbiselerini süsleyen, 2 bin 500 yıl öncesine ait altın rozet ve altın süs eşyalarının da yer aldığı 90'a yakın kıymetli tarihi eser bulunuyor.

Kazı heyeti başkanlığını yapan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tırpan, "Lagina Hekate tapınağında yapılan kazılar, Batı Anadolu'nun ilk kazılarından birisidir. Osman Hamdi Bey, ilk defa burada kazı yapıyor. Batı Anadolu'daki ilk kazı yeridir ve buradan topladığı rölyefler, heykeller, bugün İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurulmasına neden olan heykellerdir. Biz de burada 100 sene sonra kazı yapmaya başladık." dedi.

Hekate kutsal alanıyla tapınak ve çevresinde ortaya çıkarılan taşınabilir tarihi eserler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Tırpan, "Bu seneki çalışma planımızda Stoa'ları açtık. Arkalarında yeni mekânlar bulduk. Daha sonra Kuzey Stao'yu kazdık. Bir sürü mimari parça ortaya çıkardık." şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile