Laikliğe takılıyoruz, esas sosyal devlet elden gidiyor

Ana muhalefet partisi CHP'nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu günlerdir türban tartışmasına kilitlenen siyasett...


Ana muhalefet partisi CHP'nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu günlerdir türban tartışmasına kilitlenen siyasette bu kez ekonomiye yönelik bir çıkış yaptı.
Kılıçdaroğlu ilk kez katıldığı İstanbul Sanayi Odası'nın meclis toplantısında yaptığı konuşmada Anayasa'nın değiştirilemez maddeleri arasında sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin laik değil, aynı zamanda sosyal devlet olduğunun da yer aldığını hatırlatarak, "Biz laikliğe takılır, orada kalırız. Aslında elden giden sosyal devlet. Sadaka dağıtan devlet sosyal hukuk devleti olamaz" dedi.
Kılıçdaroğlu'nun konuşma yaptığı yaklaşık 150 kişilik salon neredeyse tamamen doluydu. Ancak konuşmaya basın mensupları üyelerden daha çok ilgi gösterdi. Ekonomiye ilişin önerilerinin ana çerçevesini çizen ve iş çevreleriyle görüşmeye başlayan CHP, henüz programın detaylarını kamuoyuyla paylaşmış değil. Kılıçdaroğlu, İSO toplantısında da bu konuda fazla ipucu vermedi.

Sanayici, kamu görevlisi
Türkiye'deki ekonomik büyümenin istihdam yaratmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bakıyorsunuz büyüme var, borsamızın maşallahı var, faizimiz füze gibi. Ama ben yeni bir kavram öğrendim. İstihdam yaratmayan büyüme. Herhalde Türkiye'ye özgü" dedi.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasında "Sanayici ekonominin kamu görevlisidir. Ülkesinin yararı için çalışır" sözleri izleyicilerin şaşkınlıkla karşıladığı bir ifade oldu.

 

Sıcak paraya dikkat

Sıcak para girişi konusuna da değinen Kemal Kılıçdaroğlu, "Brezilya örneğini izlemenizi isterim. Sıcak paraya gelme demedi, ama kalış miktarına göre vergi uyguladı. Bu sayede Brezilya'ya gelen sıcak para çok daha uzun kalmaya başlamış. Bizim düşündüğümüz de bu" dedi.
Kılıçdaroğlu, gelişen ekonomilerin sıcak para girişinden dolayı şikâyet ettiğini, bir tek Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kıymetli lira ile övündüğünü de sözlerine ekledi.
Kılıçdaroğlu, kendinden önce söz alan İSO Başkanı Tanıl Küçük'ün de değişmesini istediği taleplere değindi. CHP Başkanı TRT payının kalkması gerektiğini, vergi ve primlerini zamanında ödeyen şirketlere bir sonraki yıl vergide yüzde 1'lik indirim yapılabileceğini, kayıtdışı ekonomiyle mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Avrupalı sosyal demokratlar reel sektörle ittifakta
Avrupa'nın birçok büyük ülkesinde kısa süre öncesine kadar iktidarda olan sosyal demokratlar bugün muhalefette. Ekonomiyle ilgili meseleler ise kriz yüzünden gündemlerinin ilk sırasında. İngiltere İşçi Partisi'nin yeni lideri Ed Miliband, önceki gün bu ülkenin TÜSİAD'ı sayılan CBI toplantısında "Ticari işletmeler ve istihdam yaratma iyi bir ekonomi ve iyi bir toplum yaratmanın temelidir. Bunu özümseyen bir partiye liderlik edeceğim" dedi. Miliband, geçmişte finans sektörüne fazla önem verildiğini, ancak ekonominin temelinin reel sektör olduğunu da vurguladı.
Almanya'da ise  geçen yıl muhalefete düşen sosyal demokratlarla yeşillere destek artıyor. Stern/RTL araştırmasına göre bugün seçim olsa sosyal demokratlar ve yeşillerin ülkeyi daha iyi yöneteceğini düşünenlerin sayısı yüzde 48. Özellikle yeşillere iş dünyasından büyük destek var. Bunun nedeni yeşillerin eskiden olduğu gibi büyük sermayeyle çatışmak yerine özellikle yenilenebilir enerji gibi konularda işbirliğine gitmesi ve finans sektörünün dizginlenmesini istemesi.



İŞADAMLARI KONUŞMAYI DEĞERLENDİRDİ

Ekrem Akyiğit / Collezzione kurucusu ve CEO'su
Samimi ve kıymetli buldum
Kemal Bey'in konuşmasında en çok hoşuma giden kısım sanayicinin kimliği ve ekonominin kamu görevlisi tanımıydı. Sözlerini çok içten, samimi ve kıymetli buldum. Son dönemde en çok hoşuma giden sözlerden biri. Sanayicinin üzerine düşen sorumluluğu çok güzel anlattı. Ben Kemal Bey'in konuşmasının genelini beğendim.

Süleyman Orakçıoğlu / Orka Group Başkanı
Çözüm odaklı öneri bekliyoruz
Sanayiciyle ilgili yapılan tanımın altının dolması lazım. Ben Kemal Bey'in sözünü pozitif algıladım. Siyaset kadar ekonominin de ön planda olması, ekonomideki sorunlara alternatif çözümler önerilmesi lazım. Piyasalardaki hareketlilik, ekonominin büyümesi hepimizin hoşuna gidiyor. Önemli olan bunların kalıcı olması. Bu konuda hepimizin birtakIm çekince ve kaygıları var. CHP'nin ekonomi kurmayları çözüm odaklı öneriler getirebilir. Bu sadece meclisin plan bütçe komisyonunda dile getirilmesin, kamuoyuyla paylaşılsın.

Sebahattin Karahan / İSO Vakfı üyesi
Bu memleket varsa, biz varız
Geçmişte benden bir anket için sanayiciyi tanımlamamı istemişlerdi. "İlk önce fedai, sonra enayi" dedim. Evet, bu vatan bizim. Ne yapacağız, çalışacağız, istihdam yaratacağız. Bu istihdamın karşılığında bizi koruyor olmaları lazım. O dönemde yüzde 200 faiz vardı. Bu memleket varsa biz varız, yoksa yokuz.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile