Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarında Laodikya antik kentinin, bugüne kadar bilinenin aksine Yunan medeniyeti tarafından kurulmuş bir şehir olmadığını tespit ettiklerini belirtti.
Kentin kuruluşundaki adının ''Rhoas'' olduğunu ve bu adın önce ''Diospolis'' ardından milattan önce 3. yüzyıl ortalarında Seleukoslar Kralı II. Antiokhos tarafından eşi Laodike'nin adı verilerek ''Laodikya'' olarak değiştirildiğinin bilindiğini anlatan Şimşek, ''Son elde edilen bulgularla Anadolu'daki en büyük ve önemli ikinci büyük antik kent Laodikya'nın, Anadolu'nun lokal kavimlerinden Frigyalılar tarafından kurulmuş olduğunu tespit ettik. Bölgenin antik dönemde Frigya sınırları içinde yer aldığı ve kentte yoğunluklu olarak Frigyalıların yaşadıkları netleşti'' dedi.
Şimşek, antik kentin batı mezarlığında sürdürülen kazı çalışmalarında, Erken Bakır Çağı'na kadar uzanan seramiklerle Eski Tunç Çağı'ndan küp mezarların ortaya çıkartıldığını, Asopos Tepesi kazılarında ise milattan önce 3 bin 500 yıllarından itibaren höyük yerleşimlerinin tespit edildiğini kaydederek, tüm bu bulguların kentin Frigya uygarlığına ait tipik bir Anadolu kenti olduğunu gösterdiğini belirtti.
Arkeoloji parkı kurulacak
Laodikya antik kentindeki kazı ve restorasyon çalışmalarının 2008'den itibaren yıl boyunca aralıksız sürdüğünü ve kazılarla binlerce yıldır bilinmeyen birçok verinin ve eserin gün yüzüne çıkartıldığını belirten Şimşek, kentte ortaya çıkartılan bulguların sergilenmesine yönelik de projelerinin bulunduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Şimşek, bu kapsamda kazı çalışmaları ile restorasyon çalışmalarının bir arada yürütüldüğü kentte, yaşayan bir ''arkeoloji parkı'' kurmayı hedeflediklerini bildirdi.
Laodikya nasıl kuruldu?
Efes antik kentinin ardından Anadolu'daki en büyük ve önemli ikinci büyük antik kent olan Laodikya'nın, Anadolu'nun bölgesel kavimlerinden Frigyalılar tarafından kurulduğunun tespit edildiğini bildirildi.