Lapseki'de Otizm Eğitimi

Lapseki'de Otizm Eğitimi

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, Faik Güngör Ana Okulu öğrenci velilerine Otizm eğitimi verildi.


Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde eğitim-öğretime devam eden Faik Güngör Anaokulunda Derin Deniz Rehabilitasyon Merkezi tarafından öğrenci velilerine Otizm eğitimi verildi.

Psikolog Nurdan Hızlı tarafından verilen eğitimlerde öğrenci velilerinin Otizme karşı bilinçlendirilmesi hedeflendi. Otizmin belirtilerinin 3 yaşından önce tespit edilebileceğine dikkat çeken Hızlı, Otistik çocukların diğerleriyle ilişki kurmakta zorlandığını ancak erken teşhis ve tedavi sayesinde giderek çok sayıda çocuk erişkinliğine normal iletişim ve etkileşimi yakalayacak yetenekler kazandırılabileceğine değindi. Otizm tedavi yöntemlerini de anlatan Psikolog Nurdan Hızlı, “Otizmin tedavisinde özel davranışsal eğitimler kullanılır. Davranışsal eğitim seansları olumlu davranışları destekleyerek çocuğa sosyal beceriler kazandır, kişilerle iletişim becerilerini öğretir ve kendi özbakımlarını geliştirir. Erken eğitim seanslarıyla, otistik çocukların bir çoğu başkalarıyla daha iyi ilişkiler kurmayı öğrenir. İletişim becerileri artar ve büyüdükçe kendi kendilerine yardım yetenekleri gelişir. Çocuğun durumuna bağlı olarak, tedaviye konuşma terapisi ya da fizyoterapi de eklenebilir. Depresyon ve takıntılı davranışlar için ilaç tedavisinin de uygulanması gerekebilir. Çocuğunuzun nasıl bir tedaviye gereksinim duyduğu belirtilere bağlıdır. Belirtiler de her çocuk için değişebilir ve zaman içinde azalıp artabilir. Her otistik çocuk apayrı bir bireydir; her hastalıkta olduğu gibi genelleme yapılamaz. Çocuğunuzun düzeyli, etkin ve sürekli davranışsal eğitim alması önemlidir." bilgisini verdi. Faik Güngör Anaokulu Müdürü Dila Çiler Çankaya verilen eğitimlerin hayati önem taşıdığına dikkat çekerek"Öğrencilerimizde nadir de olsa dikkat dağınıklığı yaşanabiliyor. Okul öncesi çocuklarla ilgilendiğimiz için Otizm hakkındaki bilgiler biz eğitimciler açısından da çok önemli. Olası bir erken teşhis tespit edilebilirse hem çocuk açısından hem de aile açısından büyük kazanım olabilir" dedi.

2014 yılında Türkiye'de Otizm patlamasına dikkat çeken Psikolog Nurdan Hızlı, “Daha 2008 yılında Türkiye'de 450 bin kayıtlı Otistik hastası tespit edildi. Bu yıl Çanakkale'deki merkezimize rekor düzeyde yönlendirme oldu. Çanakkale'de sadece bizim eğitim merkezimiz 50' ye yakın kayıt gerçekleşti. Bu bizler açısından da çok büyük bir rakam. Bunun nedenleri araştırıldığında çocuklara vurulan aşıdaki civanın yüksek dozajda olduğu iddiası gibi birçok soru gündeme geldi. Araştırmalarda tüm iddialar yalanlandı. Otistik hastaların sayısı hızla artarken halen nedeni teşhis edilemedi" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile