Lara Solar, Çin’den Sonra İhracat Rotasını Afrika ve Ortadoğu'ya Çevirdi

Lara Solar, Çin’den Sonra İhracat Rotasını Afrika ve Ortadoğu'ya Çevirdi

Adana’da daha önce Çin’den güneş enerjisi sistemleri ithalatı yapan Ortadoğu Alüminyum, artık aynı ürünü Çin’e satmanın yanı sıra başta Ortadoğu olmak üzere birçok ülkeye de ihracat yapıyor.

  Ortadoğu Alüminyum Genel Müdürü Nurullah Aslan, yaklaşık 30 yıldır alüminyum profil, PVC profil ve güneş enerjisi sisteminde uzmanlaştıklarını, günün en yeni teknolojilerini takip ettiklerini söyledi.

Türkiye`nin daha önce Çin`den yıllık ortalama 20 milyon dolarlık cam borudan vakum tüplü güneş kolektörü ithal ettiğini hatırlatan Aslan, bu ürünler üretilmediğinden ithalatla geldiğini vurguladı. Çin 'den gelen kalitesiz ve standart dışı vakumlu güneş enerji sistemlerindeki sıkıntıları dikkate alarak bu alanda üretime başladıklarını ifade eden Aslan, 2010 'da lara solar vakumlu cam boru tesisini devreye aldıklarını kaydetti.

Ürettikleri vakumlu cam boruların verimliliğinin çok iyi olduğunu belirten Aslan, Türkiye de yüksek talep gören ürünün Çin firmalarının da ilgisini çektiğini dile getirdi. Çin 'li girişimcilerle anlaşarak ilk ihracatlarını yaptıklarını anlatan Nurullah Aslan, “Kötü komşu insanı mal sahibi yapar” sözünde olduğu gibi Çin 'in kalitesiz mallarının kendilerini bu ürünlerin üreticisi yaptığını bildirdi.

Bu faaliyetle ülkeyi döviz kaybından kurtardıkları gibi yerli üreticilere kaliteli ürün kullanma imkânı sunduklarını açıklayan Aslan, “Yoğun talep üzerine 2011 yılında ek makine parkurlarını ilave ederek üretimimizi 2 katına çıkarttık. Böylece ülke ihtiyacının 2,5 katını üretmeye başladık. Üretim fazlasını ihraç ederek ülke ekonomisine katkıda bulunduk. Şimdi ise Çin 'in yanı sıra rotamızı, Afrika ülkelerine ve Türki cumhuriyetlerine yönelttik.” dedi.

Macaristan, İtalya, Azerbaycan, Tacikistan, Kırgızistan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Libya, Lübnan, Kıbrıs, Kenya, Fas, Senegal, Kongo ve Kazakistan 'a da ihracat yaptıklarını aktaran Aslan, yılda ürettikleri 5 milyon adet tüp üretimin yüzde 50 'sini ihraç ettiklerini aktardı.

Sistemin özellikleri konusunda da bilgi veren Aslan, şunları söyledi: “Kolektörler vakum özelliği ve silindirik yapıda olması nedeniyle güneş ışınlarını gün boyunca dik açı ile alıp suyu daha çabuk ısıtıyor. Sıcak su depoları, yüksek izolasyon özelliğine sahip poliüretan köpük ile izole edildiğinden güneş olmasa da uzun süre suyu sıcak olarak saklıyor. Ayrıca, estetik görüntüsü nedeniyle damlardaki görüntü kirliliğine son veriyor. Kurulum ve montajı kolay olduğundan montaj ekibine de kolaylık sağlıyor.”

Daha önce Türkiye 'de vakum tüplü güneş kolektörleri üretimi yapılmadığından ürünle ilgili TSE belgesinin de bulunmadığına işaret eden Aslan, belirlenen standartlara göre yapılanarak TSE belgesi de almaya hak kazandıklarını söyledi. Türkiye 'de vakumlu güneş enerjisi üzerine TSEK belgesine sahip ilk firma olduklarını hatırlatan Aslan, tüm kurum ve kuruluşların ürünlerini sorunsuz bir şekilde uygulayabildiğini söyledi.

Çin 'e ihracat yapan Ortadoğu Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Aslan, MÜSİAD tarafından ödüllendirilmişti. Aslan, takdir plaketini Adana Valisi Hüseyin Avni Coş 'un elinden almıştı.  
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile