NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) 'Türkiye Bursları' ile öğrenim gören Latin Amerikalı gençler, mezun olduklarında ülkeleriyle Türkiye arasındaki kültürel, ekonomik ve diplomatik bağları pekiştirmeyi hedefliyor.
Türkiye Bursları alan Latin Amerikalı öğrenciler, Türkiye'de okumaktan duydukları memnuniyeti, Türkiye'ye ve Türk kültürüne dair izlenimlerini, Türkçe öğrenme süreçlerini, Ankara'daki yeni yaşamlarını ve YTB'nin eğitim hayatlarına katkısını AA muhabirine anlattı.
- 'Türkiye'nin uluslararası ilişkilerde çok büyük rolü var'
Meksika'dan 2015'te Türkiye'ye gelen ve Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde yüksek lisans öğrenimine devam eden Uri Ivan Perez Moreno, 'Türkiye'nin uluslararası ilişkiler alanında çok büyük bir rolü var. Bu yüzden de Meksika'da Türkiye'yi merak eden çok insan var. Ben de Türkiye'yi merak ediyordum. Türkiye'deki gelişmeleri, Türkiye'nin Ortadoğu'daki etkisini kendim görmek istedim. Özellikle Türkiye'nin Suriye, Irak, Filistin, İsrail ile ilişkileri çok önemli.' diye konuştu.
Türkiye'ye olumlu beklentilerle geldiğini belirten Perez, 'Dünyanın bir ucundan buraya geldim. Başlangıçta sıkıntı yaşadım çünkü kültür, yemekler, içecekler farklı. Büyük bir değişiklik oldu benim için. Ama daha sonra buraya çok alıştım.' dedi.
- 'Otobüste yüksek sesi ayıplıyor, konuşurken nezaket ifadeleri kullanıyorsunuz'
Perez, ülkesiyle Türkiye arasındaki kültür farklılıklarına tanıklıklarını, 'Meksika'da otobüs gibi toplu taşıma araçlarında yüksek sesle konuşmak normal bir şey, ayıp değil. Ama Türkiye'de bu hiç hoş karşılanmıyor. Bir kere Latin Amerikalı arkadaşlarımla otobüsteydik. Otobüsteki bir adam bizi uyarınca şaşırdım. Buradaki kıyafetler de kültür ve iklim nedeniyle ülkeme göre çok değişik.' diye anlattı.
Perez, şöyle devam etti:
'Türkiye'yi çok sevdim. İnsanlar sıcak kanlı, cana yakın. Özellikle insanlarla konuşmayı, ülkenin kültürünü öğrenmeyi çok seviyorum. Onlardan deyim ve atasözlerini öğreniyorum. Bir de fark ettiğim ilginç bir şey var ki, Türkiye'de nezaket ifadeleri çok kullanılıyor. Mesela 'estağfurullah, kolay gelsin, ayağına sağlık, hoş geldin, hoş bulduk' diyorsunuz. Böyle nazik ifadeler bizde yok. Bu ifadeleri öğrenmek çok hoş, bizim için yeni bir şey.'
Türkiye Burslarını Meksika'daki bir arkadaşından öğrendiğini belirten Perez, 'Hayatımda çok şey değiştirdi. Türkiye Bursları olmasaydı belki yurt dışına gitmezdim. Uluslararası arkadaşlarla tanışamazdım. Türkiye Bursları sayesinde dünyam genişledi. O kadar güzel, hoş bir tecrübe ki ben kendimi çok geliştirdim. Ülkeme döndüğümde iki ülke ilişkilerini geliştirmek ve güçlendirmek için çalışacağım.' dedi.
- 'Türkiye Bursları hayatımda çok şeyi değiştirdi'
Dominik Cumhuriyeti'nden gelen ve Türkiye Burslarıyla Ankara Üniversitesinde Ekonomi Bölümünde okuyan Jorge Luis Rodriguez de 'Türkiye çok iyi bir ülke. Türkiye'ye gelmeden önce burası hakkında çok şey duyuyordum. Türkiye'de eğitimin daha yüksek ve güzel olduğunu düşündüm, bunun için buraya geldim.' diye konuştu.
Rodriguez, Ankara'da yaşamaktan duyduğu memnuniyeti 'İnsanlar çok güzel, çok yakın ve sıcak konuşuyorlar. Türkçe konuştuğumu duyduklarından 'Çok tatlı konuşuyorsun, nasıl konuşuyorsun, nerede okudun, böyle konuşmayı Türkiye'de mi öğrendin?' diye soruyorlar sokakta.' sözleriyle aktardı.
Burs başvurularına ilişkin bilgiyi Türkiye'nin Dominik Büyükelçiliği'nde yapılan duyurulardan takip ettiğini söyleyen Rodriguez, 'Türkiye Bursları hayatımda çok şeyi değiştirdi. Burada Türk kültürünü öğreniyorum. Ülkemde görmediğim farklı şeyleri burada görüyorum.' ifadesini kullandı.
Türkiye'de yayınlanan 'Survivor' programından dolayı Dominik'in çok bilindiğini belirten Rodriguez, 'Tanıştığım insanlar nerelisin diye soruyor, 'Dominikliyim' dediğimde, 'Gerçekten mi, çekimlerin yapıldığı yerleri gördün mü? O çekim yapılan yerlere yakın mı yaşıyor musun?' diye soruyorlar.' dedi.
Dominik Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Miguel Vargas'ın 19 Nisan'da Ankara'yı ziyaretinden çok mutlu olduğunu söyleyen Rodriguez, 'Yakın zamanda Ankara'da Dominik Cumhuriyeti Büyükelçiliği açılacağını söylediler. Türkiye'de büyükelçiliğimiz açılırsa bizim için çok iyi olur. Belki ben de Türkiye'yi tanıdığım için, Türkçe konuşabildiğim için orada çalışabilirim.' diye konuştu.
Türkiye Burslarından ülkesindeki arkadaşlarına da bahsettiğini, onların da burs başvurusu yaptığını belirten Vargas, 'Çok güzel bir ülke, eğitim imkanları da çok güzel. Herkes buraya gelmeyi denemeli.' değerlendirmesinde bulundu.
- 'Türkçe konuştuğumda şaşırıyorlar'
Türkiye'ye 2014'te Haiti'den gelen ve öğrenimine Hacettepe Üniversitesinde Sosyal Hizmetler Bölümü'nde devam eden Tamara Estivert, 'Türkçe konuştuğumda insanlar şaşırıyorlar. Zor değil mi, nasıl öğrendin, nasıl böyle güzel konuşuyorsun diyorlar. ben de onlara 'Zor ama isterseniz öğreniyorsunuz.' diyorum.' dedi.
Türkiye Bursları sayesinde yeni bir hayat için birçok imkan elde ettiğini belirten Estivert, 'Sanki başka bir hayata başladım. Yeni bir dil öğrendim. Ailemden uzakta başka bir ülkede yaşamayı öğrendim. Kendime güvenim geldi. Türkiye denince aklıma güzel bir yer, güzel insanlar geliyor.' diye konuştu.
Haiti'ye döndüğünde arkadaşlarına ve etrafındaki insanlara Türkçe dersi vermeyi düşündüğünü söyleyen Estivert, 'YTB'ye ve Türkiye'ye teşekkür etmek istiyorum. Buraya kendi imkanlarımla gelmek benim için çok zordu. Ama onlar bana imkan sağlıyorlar. Hem de yeni bir kültür yeni bir hayat, başka insanları tanıyorum. Dünya görüşüm değişiyor.' ifadelerini kullandı.
- Türkiye Bursları
YTB'den edinilen bilgiye göre, bugüne kadar dünyanın dört bir yanından 66 bin 148 uluslararası öğrencinin yararlandığı 'Türkiye Bursları'na geçen yıl 172 ülkeden başvuru yapıldı.
Her yıl yaklaşık 5 bin öğrenci burs almaya hak kazanarak Türkiye'de eğitim görüyor.
Latin Amerikalı Gençlerin Gözünden Türkiye
YTB'nin Türkiye Bursları ile Ankara'da okuyan Latin Amerikalı öğrenciler, Türkiye'deki yüksek öğretim imkanlarından ve Türk kültürüyle kaynaşmaktan memnun Türkiye Burslusu Meksikalı Moreno: 'Uluslararası ilişkiler alanında Türkiye'nin çok büyük bir rolü var. Bu yüzden de Meksika'da Türkiye'yi merak eden çok insan var' Türkiye Burslusu Dominikli Rodriguez: 'Burs hayatımda çok şeyi değiştirdi. Burada Türk kültürünü öğreniyorum. Ülkemde görmediğim farklı şeyleri burada görüyorum'