Leblebi Üretimini Üç Kusaktir Eski Teknikle Sürdürüyor

Amasya'nin Gümüshaciköy ilçesinde yasayan ve dedesinden babasina, ondan da kendisine kalan yaklasik iki asirlik dükkanda 55 yildir meslegini sürdüren Ahmet Durnaoglu, müsterilerine eski tekniklerle odun atesinde kavurdugu leblebiyi sunmaya devam ediyor Ahmet Durnaoglu: '13 yasinda dedemin, babamin yaninda çirak olarak çalistim. Simdi tezgahi ogluma birakmaya hazirlaniyorum ancak ondan da söz aldim. Bu dükkanda eski usulle dogal sekilde leblebi kavrulacak'

CIHAN OKUR - Amasya'nin Gümüshaciköy ilçesinde yasayan 68 yasindaki Ahmet Durnaoglu, 55 yildir, dedesinden ve babasindan ögrendigi odun atesinde nohut kavurarak elde edilen leblebiyi müsterilerine sunmaya devam ediyor.

Durnaoglu, dedesinden babasina, ondan da kendisine kalan yaklasik iki asirlik dükkanda çalismalarini sürdürüyor.

Her asamasi özenli ve zahmetli olan leblebinin yapiminda yöreye has nohut kullanan Durnaoglu, mese külü atesinin üzerinde kavurdugu leblebileri hem dükkanina gelen müsterilere satiyor hem de talep üzerine ülkenin dört bir yanina gönderiyor.

Ahmet Durnaoglu, AA muhabirine, eskiden leblebiciligin ilçe halki için önemli bir geçim kaynagi oldugunu, ilçe genelinde 43 dükkan bulundugunu söyledi.

Ailesini hala bu isten kazandigi parayla geçindirdigini anlatan Durnaoglu, "Eskiden leblebi degerliydi. Neden degerliydi? Bu kadar kuruyemis çesidi yoktu. Leblebi ve üzüm vardi sadece. Herkes misafirlerine bunlari ikram ederdi. Simdi çesit çogaldi, leblebiye ragbet azaldi ancak biz dogal leblebiyi müsterilerimize ulastirmak için üretime devam ediyoruz." dedi.

- "Odun atesinde yavas yavas pisen leblebinin tadini hiçbiri vermez"

Odun atesi yerine haslanip pisirilen leblebilerin içinin çig kaldigini ve dayanikli olmadigini anlatan Durnaoglu, "Ben leblebilerimi odun atesinde pisiriyorum ve 10 ay garanti veriyorum. Odun atesinde yavas yavas pisen leblebinin tadini hiçbiri vermez." ifadesini kullandi.

Sevdigi için uzun yillardir meslegine devam ettigini dile getiren Durnaoglu, "Ilkokuldan sonra okumadim. 13 yasinda dedemin, babamin yaninda çirak olarak çalistim. Simdi tezgahi ogluma birakmaya hazirlaniyorum ancak ondan da söz aldim. Bu dükkanda eski usulle dogal sekilde leblebi kavrulacak. Meslegimiz zaten çok zor ve yorucu. Artik bitme noktasina gelen leblebicilik adeta tasima suyla dönüyor ancak biz sagligimiz elverdigi sürece dogal leblebi üretmeye devam edecegiz." diye konustu.

Durnaoglu, leblebinin zahmetli bir sürecin ardindan ortaya çiktigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Nohudu elekten geçirilerek büyüklügüne göre siniflara ayiriyoruz. Leblebi, satisa sunulmadan önce 4 kez atese girer. Ayri ayri ünitelerde bekletilmesi ve kavrulmasi gerekir. Kuru olarak ateste kavrulduktan sonra bir gün bekletilir. Sonra tekrar ateste kavrulur. Ikinci kavurma yapildiktan sonra sergilere serilerek nohudun kabugundan ayrilmasi saglanir. Bu durumda ortalama bir ay bekledikten sonra belirli oranda tekrar su verilerek islatilir. Suyla bir gün bekleyen nohut, tekrar elenerek siniflara ayrilir. Bunun akabinde basinç uygulanarak ateste tekrar kavrulur ve kabugunun tamamen çikmasi saglanir. En son kizartma islemi yapilarak satisa sunulur."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile