Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Müdürlüğü tarafından Bozcaada ilçesinde bulunan tüm konaklama birimlerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Toplantıda, Lejyoner hastalığından korunma amaçlı alınacak önlemler ve koruyucu uygulamaları, Lejyoner hastalığının tanısı, bildirimi ve takibini, hastalık saptanan yerlerde alınacak önlemleri, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamalarını, hastalığın tanısı ve yapılacak çevresel çalışmalar sırasında numune alımını, hastalıktan korunma ve hastalık ile mücadele çalışmalarında gerçek ve tüzel kişilerin görev ve sorumluluklarını hakkında bilgiler verildi.
LEJYONER HASTALIĞI NEDİR?
Klima yoluyla bulaşan ve ‘klima hastalığı’ olarak da adlandırılan ‘lejyoner hastalığı’ Legionelle pneumophilia adlı bir bakterinin sebep olduğu bir zatürredir. Bu bakteri, klimaların filtre sistemlerinde, uygun nem ve ısıda çoğalıp buralardan ortam havasına dağılmaktadır. Bakteri klima sistemlerinin yanı sıra otel, Hastane vb büyük yapıların su sistemlerinde de (soğutma kuleleri, su depoları, su dağıtım kanalları) bulunabilmektedir. Havaya dağılan bu bakterinin solunum yolu ile kişilerin vücuduna girmesi ile hastalık (zatüre) oluşmaktadır. Hastalığın en önemli belirtileri kuru öksürük, bulantı kusma, ishal, yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateştir.
Lejyoner Hastalığı Önlemleri
Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri, Bozcaada’da konaklama birimlerine yönelik lejyoner hastalığı ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.