Letonya'da Zorunlu Askerlik Geri Getirildi

Letonya’da zorunlu askerlik hizmetinin geri getirildigi duyuruldu. Ilk olarak temmuz ayinda gönüllülerin askere alinmasi planlanirken, Ocak 2024 itibariyla ise ülkedeki 18-24 yasindaki tüm erkeklere celp gidecegi bildirildi.

Letonya Parlamentosu, Devlet Savunma Servisi (VAD) zorunlu askerligi içeren kurulmasini içeren yasayi kabul etti. Söz konusu yasaya göre ülkedeki 18-24 yas arasindaki tüm erkekler Letonya ordusunda ya da Ulusal Muhafizlar Birimi gibi benzer olusumlarda zorunlu olarak görev yapacak. Parlamentoda 68 milletvekilinin ’evet’ oyuyla kabul edilen yasayla 2007 yilinda kaldirilan zorunlu askerlik uygulamasi da geri geldi. Ilk celplerin önümüzdeki temmuz ayinda yapilmasi kararlastirilirken, önceligin gönüllü olanlar için olacagi bildirildi.

Ocak 2024 itibariyla 18-24 yas grubundaki tüm erkeklere de celp gidecegi belirtildi.

Devlet Savunma Servisi yasasina göre, vatandaslar 1 ayi izinli olmak kaydiyla 1 yil süresince Litvanya Silahli Kuvvetlerinde görev yapacak, dileyenler ise Ulusal Muhafizlar Birimi bünyesinde 5 yil sözlesmeli olarak görev alabilecek. Eline silah almak istemeyenler, söz konusu yasa çerçevesinde Içisleri, Saglik Bakanligi gibi sivil bakanliklarda alternatif kamu hizmeti yapabilecek.

Geçtigimiz Eylül ayinda dönemin Letonya Savunma Bakani Artis Pabriks zorunlu askerlik hizmetini geri getireceklerini, Letonya toplumunun savas dahil tüm krize hazir olmasi gerektigini söylemisti. Yaklasik 2 milyon nüfusu olan Letonya’nin komsulari Rusya ile 282 kilometre, Belarus ile arasinda 167 kilometre siniri bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile