Leyla Zana‘dan Hatip Dicle Hakkındaki Karara Tepki

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu‘nun Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Adayı Leyla Zana, Yargıtay‘ın Hatip Dicle hakkında verdiği karara tepki gösterdi.

Yargıtay 9. Dairesi tarafından "KCK davası" tutuklusu Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Adayı Hatip Dicle hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 1 yıl 8 aylık hapis cezasının onaylanmasına bloğun diğer bir Diyarbakır adayı Leyla Zana‘dan tepki geldi. Yargıtay‘ın Dicle hakkında verdiği kararın şaşırtıcı olmadığını söyleyen Zana, "1923 yılından 2011 yılına kadarki sürece baktığımızda sürekli kirli oyun ve tuzaklar Kürtlerin önüne konulmuş. Bu gün de aynı

şeyler yapılıyor. Tek amaçları Kürtlerin sandıktan çekilmesi. Bu seçimlerde Kürtlerin önüne üç büyük engel çıkardılar. Birincisi seçim barajı, ikincisi seçimlere girerken seçim hazine yardımı yapmama, üçüncüsü de seçim pusulasında çıkarılan engeldi" dedi.

Geçmiş dönemlerde yapılan seçimlerde bağımsız adayların kendi pusulalarını kendileri basıp dağıtarak seçimlere girebildiklerini hatırlatan Zana, ayrıca adayların resimlerinin altında isimlerinin mevcut olduğunu dile getirdi. Bu şekilde okuma yazması olmayan bir insanın sadece resme bakarak istediği adaya oy verme şansına sahip olduğunu ifade eden Zana, şöyle konuştu:

"Ancak şimdi öyle bir şey yok. Bunlar ortadan kalktı. Tanıtıcı hiçbir işaret yok. Pusulaya yazılan aday ismi de çok ince ve küçük. Buradaki amaç, okuma yazması olmayanların oylarını kullanmasına engel olmaktır. Çok iyi biliyoruz ki, halkımızın içinde okuma yazma oranı çok düşük. Bu durumda okuma yazması olmayanlar ancak bir çocuğu yanında götürerek oy kullanabilir. Engel çıkarıyorlar. Tek amaç, Kürtlerin sandıktan çekilmesi içindir. Kürtlerin demokratik haklarını kullanmamaları içindir, ‘Kürtler

demokratik alanda seslenirini yükseltmesinler‘ diyedir. Bir halkın iradesi ancak sandıkta ortaya çıkabilir. Kürt halkının kendi siyasi iradesini ortaya çıkarması için her gün yeni bir engel ile Kürtlerin önüne çıkılıyor. Bu son karar da böyle bir karardır. Ne olursa olsun Kürtler kendi demokratik haklarını demokrasi ve barış esasları üzerinde kimliklerinin sesidir. Bizden kimi düşürürlerse düşürsünler, Kürtler muhakkak bu sesi tüm dünyaya duyuracaktır."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile