Leylekler 23 Yıldır Aynı Yuvayı Kullanıyor
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yıllar önce ağaç direğin üzerine yaptıkları yuvaları yıkılan leylekler, bölgeyi terk etmeyerek eski yuvalarının yanındaki demir direği 23 yıldır yuva olarak kullanıyor.
Baharın müjdecisi olarak görülen leylekler, Elbistan’ın değişik bölgelerindeki yuvalarına gelmeye başladı.
Tarım ürünlerine zarar veren hayvanlarla beslendikleri için özellikle çiftçiler tarafından gelişleri dört gözle beklenen leyleklerin sayısında her geçen yıl azalma olsa da sıcaklıkların artmasıyla birlikte ilçeye dönen leylekler, geçtiğimiz yıl bıraktıkları yuvalarını onarmaya başladı.
Yumurtlayan dişiler, kuluçkaya yatarken, yuvayı tamir etme işi ise erkek leyleklere düştü. İlçeye bağlı Karahüyük, Yapraklı, Güvercinlik, Izgın gibi birçok mahalledeki yuvalara dönen leylekler, vatandaşların da ilgisi ile karşılandı.
Elbistan’a göç eden leyleklerden ilçeye bağlı Yapraklı Mahallesi’nin Üçgöz mezrasında yaptıkları yuva ise görenleri şaşırtacak cinsten. Yıllar önce, mezraya göç eden leylekler, ağaç elektrik direğinin üzerine yuva yaptı. Ancak bu elektrik direği, uzun yıllar boyunca yüzlerce leylek yavrusuna ev sahipliği yapan yuvanın ağırlığını taşıyamayarak yan yattı. Yuvanın devrilmek üzere olduğunu gören vatandaşlar ise, ağaç direği kalın tellerde yanı başındaki demir direğe bağladı. Ancak, yuvanın yıkılmak üzere olduğunu anlayan leylekler, bölgeyi terk etmek yerine eski yuvalarının yanındaki demir elektrik direğini yuva olarak seçti.
23 yıldır mezrada oturan Malik Ejder Elçi ise, leyleklerle komşu olmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını dile getirerek, “Ben buraya 23 yıl önce taşındım. Bu leylekler, evimin hemen ilerisindeki ağaç direğe yuva yapmıştı. Her yıl gelirler ve yavruladıktan sonra göç ederlerdi. Ancak, 23 yıl önce bu yuvaları ağırlığa dayanamadı ve direği eğdi. Yuvaları yıkılmasın diye ahşap direği demir direğe bağladık ama leylekler bu yuvaya bir daha konmadı. Onun yerine evimin önündeki elektrik direğine dal ve çöp parçaları ile yuva yaptılar. 23 yıldır da buradalar bir yere gitmediler. 23 yılda yüzlerce yavru yetiştirdiler ancak yuva genişledikçe özellikle yağışlı zamanlarda elektrik akımına kapılma riskleri var. Yuva tellere temas etmeye başladı.
Bu durum bizi endişelendirse de biz onlarla komşu olmaktan dolayı mutluyuz” diye konuştu.