Leylekler Vadisi Ve Leylekler Tepesi Sakinleri Yuvalarini Doldurdu

Leylekler Vadisi Ve Leylekler Tepesi Sakinleri Yuvalarini Doldurdu

Türkiye’nin en büyük leylek kolonilerinden birisine sahip olan Konya’nin Beysehir ilçesine ilkbahar mevsimi ile birlikte gelmeye baslayan leylekler yuvalarini doldurdu.

Beysehir’in Yesildag ve Adaköy mahallelerindeki Leylekler Vadisi ile Leylekler Tepesi’nde bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte “lak lak” sesleri yeniden duyulmaya baslandi. Ilçenin göçebe konuklarinin senlendirdigi mekanlarda baharla birlikte çiçek açan ardiç agaçlarinin çevresinde yerlestikleri yuvalarinda renkli görüntüler sergileyen leylekler, buradaki yasantisina basladi.

Mart ayinda ilçeye gelen leylekler, Agustos ayinin sonlarina dogru ise toplu olarak daha sicak ülkelere yeniden göç ediyor.

Beysehir Kültür, Turizm ve Doga Dernegi Baskani Mustafa Büyükkafali, Beysehir’in göçebe konuklarinin Mart ayinin ilk haftasi ile birlikte gruplar halinde ilçeye gelerek yuvalarina yerlesmeye basladigini belirterek, “Leylekler Vadisi ve Leylekler Tepesi’ndeki ardiç agaçlarinin üzerinde bulunan yuvalarina kondular, hatta çiftlesmeye de basladilar” ifadelerine yer verdi.

“Bu yil leyleklerin sayisinda artis oldu”

Bu yil ilçeye gelen leyleklerin sayisinda bir artis oldugunu gözlediklerini vurgulayan Büyükkafali, geçtigimiz yil olumsuz hava akimlarindan dolayi gelmeleri geciken leyleklerin bu yil ise böyle bir sorunla karsilasmadigini belirterek, “Bu sene kolay geldiler, birlikte geldiler. Hem Leylekler Tepesi, hem de Leylekler Vadisi tamamen leyleklerle doldu, yuvalar sahiplerini yine buldu” dedi.

Türkiye’nin en büyük leylek kolonilerinden birisine ev sahipligi yapan Beysehir’de bölgeye gelen leyleklerin yasam sürdükleri alanlarin son yillarda yapilan tanitim ve gezi faaliyetlerinin ardindan adeta bir çekim merkezi haline geldigini anlatan Büyükkafali, leyleklerin mekanlarinin çok ziyaretçi çeken bir alan haline dönüstügünü kaydetti.

Hem fotograf tutkunlarinin hem de kus ve dogaseverlerin bu bölgeyi yakindan görebilmek için özellikle ilkbahar ve yaz döneminde çok ziyaret gerçeklestirdigini anlatan Büyükkafali, dernek olarak da leyleklerin mekanlarina oldukça ragbet gören gezi ve doga yürüyüsü programlari düzenlediklerini belirtti.

Büyükkafali, leyleklerin çok fotojenik bir kus olmasindan dolayi fotografçilarin çok ilgisini çektigine dikkati çekerek, “Bu yil leylekler yine geldiklerinde kar sürprizi ile karsilastilar. Kar yagdi, ama bugünlerde yuvalarinin etrafindaki agaçlarda açan çiçekler ile birlikte de adeta kartpostallik görüntüler sergiliyorlar. Fotografçilarin çok hosuna giden manzaralar bunlar, o yüzden hem onlar hem de biz dogaseverler bu güzel yasam alanini çok sik ziyaret ediyoruz” seklinde konustu.



Yuvalar canli yayindan da izlenebiliyor

Fotograf tutkunlari, kus ve doga severlerin canli olarak izleyebilmesi için Leylekler Vadisi’ne geçtigimiz yillarda canli yayin kameralari kuruldugunu anlatan Büyükkafali, leyleklerin mekanlarina gelemeyenlerin de bu kameralardan leyleklerin yavrulamasindan beslenmesinden dinlenmesine ve uçusuna kadar her anini 24 saat süreyle dünyanin her kösesinden izleyebileceklerini de ifade etti.

Leyleklerin yasam sürdügü mekanlarin leyleklerle senlenmeye baslamasinin ardindan “lak lak” seslerinin yükselmeye basladigini da aktaran Büyükkafali, “Leyleklere has bu sesle ziyarete gelenler hemen karsilasiyor. Bu sesin özel bir anlami da var. Yuvaya yem getirdigi zaman yavrularinin aslinda yaptigi bir sevinç gösterisi diyoruz biz. Bu mekanlara gelen ziyaretçilere biz geldiklerinde leylekleri ürkütmemeleri için sessiz olmalarini istiyoruz, böyle bir uyari levhasi da var zaten. Ama tabi gelen insan sayisi çok fazla oldugu için bölgeye zamanla artik insana da alismis oluyorlar daha sonraki zamanlarda. Leylekler sulak alanlardan beslendigi için bu yuvalarinin yakinlarinda yiyecekle ilgili sikinti çekmiyorlar. Anne ve baba çift, yavrularini dünyaya getirdikten sonra beslemek için sürekli degisim halinde yuvaya yiyecek tasiyor. Ilk geldiklerinde ise kendi beslenimleri için ekili tarlalara da iniyorlar. Burada beslenimlerini bir yandan sürdürürken diger yandan yavrularini doguruyorlar, büyütünce uçus egitimlerini vererek Agustos ayi sonu gibi de daha sicak olan Afrika ülkelerine dogru göç yolculugu basliyor” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile