Çakırbeyli Köyü Muhtarı Mehmet Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkbaharda köylerine gelen leyleklerin neredeyse yaz sonuna kadar bölgede kaldığını ardından başka ülkelere göç ettiğini söyledi.
Köylülerin ilkbahar öncesini dört gözle bekledikleri leyleklerin yumurtadan yavrularını çıkarıp uçuş eğitimi vermesini heyecanla takip ettiklerini anlatan Demir, şunları kaydetti:
"Eskiden köyümüze gelen leylekler elektrik tellerine takılıyor, akıma kapılarak telef oluyordu. Bunun önüne geçmek için elektrik dağıtım şirketi ile görüşüp direklerin üzerine tellerden uzak özel yuvalar yaptırdık. Böylelikle leyleklere güvenli bir yaşam alanı oluşturduk. Artık yuvalarına konarken ve uçarken tellere takılıp ölmüyorlar. Ayrıca leylekler köyümüzdeki sulak alanlarda buldukları yiyeceklerle yavrularını besleyebiliyor. Leyleklerin köyümüzde misafir olduğu dönemde yaşamlarını güvenli bir şekilde sürdürmeleri için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz."
- "Seyahat konusunda uğur getirdiğine inanılıyor"
"70 yaşındayım ve çocukluğumdan bu yana leylekler her yıl bizim köyümüze gelip giderler" diyen Demir, köylerinde leyleklerle ilgili farklı bir inanışın olduğunu belirtti.
Seyahati çok seven köylülerin leyleğin uğur getirdiğine inandığını aktaran Demir, şöyle dedi:
"Köylüler ilkbahar öncesinde leyleklerin yolunu gözler, köyü terk ettiklerinde de hüzne kapılırlar. Seyahati çok seven köylülerimizde, 'Leyleği uçarken gören yıl boyunca çok seyahat eder' şeklinde bir inanış var."
Leyleklere Hazırlanan Köy
"Leylekli köy" olarak anılan Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı Çakırbeyli köyünde vatandaşlar, ilkbaharda Afrika kıtasından göç edip ağustos sonuna kadar kalan leyleklere güvenli bir yaşam alanı sunmak için özel yuvalar yaptırdı.