UNESCO dünya doğal miras alanı adayı olan Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti’nde yürütülen çalışmalar hız kazandı. Samsun Büyükşehir Belediyesince deltada 2016 yılı itibari ile başlatılan çalışmalar doğal hayatın korunmasına yönelik farklı sorunların çözümüne odaklandı. Deltada faaliyet gösteren ve bu alanda ülkemizde öncü çalışmalar yürüten yaban hayatı ilk yardım ünitesine gelen vakalar ve OMÜ ornitoloji merkezi uzmanlarının yapmış olduğu saha çalışmaları sonucunda özellikle deltanın belirli bölgelerinde leylekler başta olmak üzere diğer bazı kuşlar türlerinde elektrik çarpması sonucu ölümler ve yaralanmaların yoğunlaştığı belirlendi.
Elektrik çarpmaları YEDAŞ işbirliği ile önlenecek
Bazı yuvaların elektrik direklerinin üzerinde olması yanı sıra leyleklerin gün içerisindeki uçuşları sırasında tellere takıldığı gözlendi. Bunun üzerine sorunların ilgili kurumlarla görüşülerek çözüm üretilmesi ve deltada gerekli çalışmaların yapılması için konunun tarafı olan kurumlar ve uzmanlar Yörükler ziyaretçi merkezinde bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Zennube Albayrak, YEDAŞ yetkilileri Murat Kılıç ve Tevfik Fikret Demirel, OMÜ Ornitoloji Merkezinden Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Alan Başkanı Doç. Dr. Mustafa Güler, SAMKUŞ Birlik Müdürü İsmail Mutlu ve Yaban Hayatı İlk Yardım Ünitesinde görevli Veteriner Hekim Paria Tabatabaei katıldı.
“Çalışmamız UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girebilmeye yöneliktir”
Toplantıda Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz deltadaki leylek popülasyonu, ülke genelindeki durum, yuvaların durumu, dağılımı, elektrik çarpması vakalarından örnekler, ülkemizde yapılan iyi uygulama örnekleri ve yapılması gereken çalışmalar hakkında bir sunum yaptı. Paria Tabatabaei ise ilk yardım ünitesine gelen vaka çeşitleri, leyleklerde yaşanan elektrik çarpması vakaları, bunların seyri ve en fazla elektrik çarpması vakasının gözlendiği lokasyonlar hakkında bilgilendirmede bulundu.
Toplantıda söz alan Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, “Kızılırmak Deltası ülkemiz adına birçok ilkin yaşandığı doğa koruma faaliyetleri açısından güzel örneklerin yaşandığı bir alan özelliğindedir. Belediyemiz olarak tüm imkân ve kaynaklarımızı Kızılırmak Deltası’nın korunması ve ülke çapında tanıtılmasına harcıyoruz. Tüm çalışmalarımızda konu uzmanları ile birlikte çalışıyoruz. Kızılırmak Deltası için en çok önemsediğimiz çalışmamız UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girebilmeye yöneliktir. Yürüttüğümüz bu çalışmaların yanında özellikle leylekler açısından önemli bir sorun olan elektrik çarpması vakalarının önüne geçebilmek için bugün bir araya geldik. Yapacağımız bu çalışmalar özellikle leyleklerin hayatta kalmasını sağlamaya yönelik olacaktır. Aynı zamanda Kızılırmak Deltası’nın UNESCO sürecine de önemli katkıları olacaktır. Bugün bu önemli konuyu görüşmek üzere buraya gelen başta YEDAŞ yetkililerine, hocamıza ve uzman arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
YEDAŞ Bölge Koordinatörü Murat Kılıç ise, “Elektrik çarpması sonucunda leylek ölümleri önemli bir sorundur. Bu durum aynı zamanda elektrik şebekeleri açısından da ciddi bir sorundur. YEDAŞ olarak uzun yıllardır bu konuda kritik bölgelerde önemli çalışmalar yaptık. Sinop’ta benzer birçok uygulamamız oldu. Elektrik hatlarına izolatörlerin takılması, direklerdeki yuvaların yükseltilmesi gibi uygulamalar sonucunda vaka sayılarında önemli azalmalar elde ettik. Kızılırmak Deltası’nda mevcut durumla ilgili yapılan sunumlardan gördüğümüz sorunlu bölgelerde YEDAŞ olarak gerekli çalışmaları yapacağımızı söylemek isterim. Bu konularda YEDAŞ olarak her zaman belediyelerimizin ve doğal hayatın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Toplantının devamında deltada leylek yuvaları ve sorunlu bölgeler yerinde incelenerek yapılacak çalışmalar konusunda fikir alışverişi yapılarak kararlar alındı.
Leyleklerin Hayatı Güvenceye Alınıyor
Samsun Büyükşehir Belediyesi ile YEDAŞ, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde yaşanan ve özellikle leyleklerin hayatını tehdit eden elektrik çarpmalarını önlemek için harekete geçti.