Milli Egitim Bakanliginca (MEB) Liselere Geçis Sistemi (LGS) kapsamindaki merkezi sinav sonucuna göre yapilacak lise tercihleri bugünden itibaren 16 Temmuz saat 17.00'ye kadar alinacak.
Ögrenciler, Milli Egitim Bakanliginin kullanima açtigi tercih robotunu kullanarak istedikleri yüzdelik dilim araliklarinda hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detayli bilgileri görebilecek. Robotta okul türleri, il, ilçe ve 2020'ye ait yüzdelik dilimlerine göre arama yapilabiliyor.
- Merkezi yerlestirmede 10 tercihte bulunulabilecek
Merkezi yerlestirme, merkezi sinavla ögrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan egitim kurumlari/proje okullari ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarina tercihler dogrultusunda merkezi sinav puani üstünlügüne göre yapilacak. Ögrenciler sinavla ögrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek.
- Yerel yerlestirme nasil yapilacak?
Kilavuza göre, "8'inci sinifta özürsüz devamsizlik yapilan gün sayisinin azligi" kriteri merkezi yerlestirme ve yerel yerlestirme kriterlerinden çikartildi.
Sinavla ögrenci alan okullarda merkezi sinav puaninin esitligi halinde yerlestirme, sirasiyla Okul Basari Puani (OBP) üstünlügü, sirasiyla 8'inci, 7'nci ve 6'nci siniflardaki Yilsonu Basari Puani (YBP) üstünlügü, tercih önceligi ve ögrencinin dogum tarihine göre yasi küçük olana bakilarak yapilacak.
Yerel yerlestirmede ise okullarin türü, kontenjani, bulunduklari yere göre olusturulan ortaögretim kayit alani ile ögrencilerin ikamet adresleri ve okul basari puanlari gibi kriterler göz önünde bulundurulacak.
- Tüm ögrenciler yerel yerlestirme tercihi yapacak
Ögrenciler, merkezi sinav puani ile ögrenci alan okullar, yerel yerlestirme ile ögrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek.
Sinava giren ve merkezi sinav puanina sahip ögrenciler dahil tüm ögrenciler yerel yerlestirme ile ögrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda olacak. Yerel yerlestirme ile ögrenci alan okullar ekranindan tercih yapilmamasi durumunda, ögrencilere merkezi sinavla ögrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekrani açilmayacak.
Özel ortaögretim kurumlarina ve yetenek sinavi ile ögrenci alan okullara kesin kayit islemini tamamlamis ögrenciler, tercihte bulunamayacaklar.
Merkezi sinava girmeyen ögrenciler ise yerel yerlestirme ile ögrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek.
- Ilk ekran yerel yerlestirme için açilacak
Ögrenciler, ilk olarak yerel yerlestirme ile ögrenci alan okullar ekranindan tercih yapabilecek. Yerel yerlestirmede, tercihlerden ilk 3 okul kayit alanindan olmak üzere en fazla 5 okul tercih edilebilecek.
Tercihlerde, ayni okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.
Yerel yerlestirmeyle ögrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayit islemini tamamlayan ögrenciler, istemeleri halinde merkezi sinavla ögrenci alan okullar için açilacak ekrandan en fazla 10 okul, pansiyonlu okullar tercih ekranindan da en fazla 5 okul olmak üzere 20 okul tercihinde bulunabilecek.
Yerel yerlestirme tercih ekranindaki "yesil" renk ögrenci için ikamet adresinin bulundugu kayit alanindaki okullari, "mavi" renk komsu kayit alaninda yer alan okullari, "kirmizi" renk ise il içindeki diger kayit alanlari ile il disindaki kayit alanlarini isaret edecek.
- Nakiller iki dönem sürecek
Geçen yilki LGS yerlestirmelerinde iki dönemde yapilan yerlestirmeye esas nakiller, bu yil da iki dönemde gerçeklestirilecek. Her dönemde, merkezi sinav puani ile ögrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerlestirmeyle ögrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapilabilecek.
Yerel yerlestirmeyle ögrenci alan okullara tercihte bulunan ve ilk yerlestirmede tercihine yerlesen ögrencilerin, yerlestirmeye esas nakil tercih dönemlerinde kayit alanindan okul ve farkli tür tercih etme zorunlulugu bulunmayacak. Ancak, tercihlerine yerlesemeyen ögrenciler, yerlestirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayit alanindan seçmek kaydiyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek.
Tercihlerde ayni okul türünden en fazla 2 okul seçilebilecek.
- Sonuçlar 26 Temmuz'da açiklanacak
Bakanligin takvimine göre, özel ortaögretim kurumlarinin kayit islemleri, yetenek sinaviyla ögrenci alan okullarin is ve islemleri ile kayitlari bugünden itibaren 16 Temmuz'a kadar tamamlanacak.
Özel ögretim kurumlarina kayit islemini tamamlayan ögrencilere tercih ekrani açilmayacak. Ögrenciler, tercih süresi içerisinde kayitlarini iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecekler.
Yerlestirme sonuçlari, 26 Temmuz 2021 tarihinde "https://www.meb.gov.tr" adresinden ilan edilecek.
- 2 bin 91 liseye merkezi sinav puaniyla ögrenci alinacak
Türkiye genelinde 2 bin 91 liseye merkezi sinav puanina göre ögrenci yerlestirilecek.
Bu kapsamda, sinavla ögrenci alan okullara toplam 177 bin 500 ögrenci alinacak. Anadolu liselerine 59 bin 216, fen liselerine 37 bin 190, sosyal bilimler liselerine 10 bin 142, Anadolu imam hatip liselerine 36 bin 982, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 33 bin 970 kontenjan ayrildi.
LGS Tercih Basvurulari Basladi
Lise tercihleri bugünden itibaren 16 Temmuz'a kadar yapilabilecek Merkezi sinav puaniyla ögrenci alan okullar için 10 tercihte bulunulabilecek Yerel yerlestirmeyle ögrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayit islemini tamamlayan ögrenciler, merkezi sinavla ögrenci alan okullar ekranindan en fazla 10 okul, pansiyonlu okullar tercih ekranindan da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek Türkiye genelinde 2 bin 91 liseye merkezi sinav puanina göre ögrenci yerlestirilecek Ögrenciler tercihlerini yaparken Bakanligin kullanima açtigi tercih robotundan da yararlanabilecek Yerlestirme sonuçlari 26 Temmuz 2021'de açiklanacak.