Dibeybe, "Hükümetimiz" isimli platformun internet sayfasinda canli yayinlanan programda halkin sorularini yanitladi.
Hedeflerinin Libya'da barisin saglanmasi, savas ve müdahale yasanmamasi oldugunu vurgulayan Dibeybe, "Yurt disindan destek alan ve finanse edilen, Libya'da savas açan ve bizimle savasan herhangi bir tarafin hegemonyasi altinda olamayiz." dedi.
Ülke topraklarinin tüm Libya halkina ait oldugunu ve hiçbir ordunun, silahli veya silahsiz hiçbir grubun tekelinde olamayacagini aktaran Dibeybe, sunlari kaydetti:
"Ikinci Berlin Konferansi'nda Libya devletinin prestijini geri kazandik ve inisiyatif sunduk. Geçmis yillarda Libya dosyasi tamamen dis dünyanin elindeydi. Libya için sunulan herhangi bir çözümün önce Libya'dan geçmesi gerekir." diye konustu.
Ayrica Dibeybe, parlamentonun ülkenin 2021 genel bütçe taslagini pazartesi günü onaylamasinin beklendigini bildirdi.
- Libya'da siyasi diyalog süreci
BM öncülügünde Libya krizine siyasi çözüm için baslatilan Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun (LSDF) Tunus'ta Kasim 2020'deki ilk toplantisi sonucunda 24 Aralik'ta seçimlere gidilmesi karari çikmisti.
LSDF üyelerinin 5 Subat'ta Cenevre'de yaptigi oylama sonucunda da yil sonunda yapilmasi planlanan seçimlere kadar geçici Baskanlik Konseyi Baskanligina Muhammed el-Menfi, Basbakanliga da Abdulhamid Dibeybe seçilmisti.
Muammer Kaddafi rejimini sona erdiren 2011 Subat Devrimi'nden bu yana iç savas ve siyasi krizlere sürüklenen Libya'da, Rusya, Birlesik Arap Emirlikleri, Misir ve Fransa'nin destekledigi darbeci Halife Hafter milislerinin ülkenin dogusunu kontrol etmesi nedeniyle istikrar ve güvenlik saglanamadi.
Libya Basbakani Açiklamasi 'Yurt Disindan Aldiklari Destekle Ülkede Savasan Hiçbir Tarafin Hegemonyasi Altinda Olamayiz'
Libya Basbakani Abdulhamid Dibeybe, yurt disindan aldiklari destek ve finansmanla ülkede savasan taraflarin hegemonyasina boyun egmeyi kabul etmediklerini belirtti.