Libya'da Esaretten Kurtarilan Türk Vatandaslari AHIM'e Gidecek

Libya'da Esaretten Kurtarilan Türk Vatandaslari AHIM'e Gidecek

Libya’da yaklasik 2 yil alikonulduktan sonra kurtarilan Türk vatandaslarindan Ilker Saglik ve Nurettin Çalik, arkadas ziyareti için geldikleri Balikesir’in Bandirma ilçesinde, Libya’da yasadiklarini anlatti.

Ilker Saglik ve Nurettin Çalik, magduriyetlerinin giderilmesi için AHIM’e dava açacaklarini belirtti.

Cezaevinde esaret altindayken bedenî ve ruhî siddete maruz kaldiklarini belirten Ilker Saglik, "Libya’da cezaevine atilmamizin tek sebebi Türk olmamiz idi. Yakalandigimiz gün is yerimize baskin oldu. Bize Türk müsünüz diye soruldu. Evet deyince bizi apar topar alip cezaevine koydular. Biz burada isçiyiz, bizim suçumuz yok dedik. Bize Türk olmamizin yeterli oldugunu söylediler. Cezaevinde 2 yil çok kötü günler geçirdik. Dayak yedik, iskence gördük, psikolojik baskilara maruz kaldik. Hasta olduk, ilaç bile vermediler. 2 yil boyunca çok sikinti çektik. Ancak biz devletimize güveniyorduk, elbet bizi oradan kurtaracagini biliyorduk. Umutluyduk, umudumuzu hiç kaybetmedik. Devletimizin girisimleri sonucu hürriyetimize kavustuk. Allah devlet büyüklerimizden razi olsun. Bizim 2 yil sürede maddi ve manevi kayiplarimiz oldu. Bu yüzden Avrupa Insan Haklari Mahkemesine Libya hakkinda maddi ve manevi tazminat davasi açmak istiyoruz. Ancak nasil dava açilacak onu bilmiyoruz ve destek bekliyoruz" seklinde konustu.

2 yillik esaretten kurtulduklari için çok sevinçli olduklarini ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a tesekkür eden Nurettin Çalik ise, "Libya’ya çalismaya gittik. Ilker arkadasimin tatlici dükkani vardi, beraber çalisiyorduk. Askerlere bütün Türkleri toplayin demisler, bizi isyerinden aldilar. Çok izdirap çektik. Bizi ajan ve istihbaratçi suçlamasiyla cezaevine attilar. Cezaevinde çok kötü seylerle karsilastik. Hasta olduk, yaramiza merhem bile vermediler. Hakaret, küfür ve dayak vardi. Bir sey isteyince, "Tayyip Erdogan getirsin, o size baksin" diyorlardi. Ama biz umutluyduk. Devletimizin güçlü oldugunu biliyorduk. Bizi elin cezaevlerinde birakmayacagini biliyorduk. Allah devletimize razi olsun. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’a, MIT Baskani Hakan Fidan’a ve Disisleri Bakanimiz Mevlüt Çavusoglu’na çok tesekkür ediyoruz. Allah onlardan razi olsun. 2 yil maddi manevi kayiplarimiz oldu. Biz Avrupa Insan Haklari Mahkemesine (AHIM) tazminat davasi açmak istiyoruz. Bu konuda nasil bir yol izleyecegimiz konusunda destek bekliyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile